Saturday, October 4, 2014

Shanghai 2014 | The Bund, Tian HouSilk, AP Plaza

Our day 2 in Shanghai was totally exciting!

Nak tahu kenapa? Okay jom baca sampai habis ye.

Day 2 begins with breakfast. Me seperti biasa hanya breakfast di bilik dengan Mineral Coffee and roti. Breakfast memang disediakan di hotel cuma iolss "rajin" nak turun. Lol.


Red theme for Day 2

Seperti juga during trip to Gold Coast, Australia kami sepakat buat t-shirt sama for our team The Diamond Circle. Kali ni we choosed red colour sesuai dengan negara China. Merah melambangkan keberanian :)


Our first stop of day 2 was The Bund.

The Bund is at the Old City Shanghai. From here kita boleh nampak the New City of Shanghai yang ada Oriental PEarl TV Tower tu. This is the must visit place in Shanghai and take a lot of pictures here.


Beautiful view at The Bund. Macam kat United Kingdom :)

Turun je bas terus nak snap gambar. Aini kenapa tidur? Hehe

Waktu ni windy. Best sejuk je.. #ootd

Just love this photo. Kecohness Olyn. Haha


Familiar with the background? If google Shanghai confirm keluar gambar background belakang tu. Mercu tanda Shanghai

Our #wefie #selfie at The Bund!

Since view di sini sangat cantik, so we took opportunity to take a group photo.

Pose gedik santai. Maafkanlah kami. Hehe. Bila dah ramai-ramai macam ni lah jadinya.

The Glampreneurs having fun!

Lompat! Tapi ni tak cukup korum lagi

Banyak shot. Rasanya ni yang paling ok. Go TDC!

Apakah gaya anda? Ini gaya kami..!!


Asyik gambar gegirl je kan. Mana the boys? Nah ini dia.

Nak gedik santai jugak. Hehe.

Sorang terlebih excited nak lompat. Hehe. Comey Abang Rijal

Macam-macam gaya #glamlelaki ni kan


www.norainezamshah.com
Me at The Bund. Bestnya dah sampai sini

www.norainezamshah.com
Follow us to the next destination, Vienna & Budapest!


Haaa...banyak kan gambar? Itu baru di The Bund. Belum tempat lain lagi. Bila travel ramai-ramai dengan kawan-kawan macam ni memang seronok. Our friendship bonding pun makin erat. Suka sangat.


Tourist :)



The Old City Shanghai. Cantik bangunan kat sana.And ada city sightseeing bus.


Yang paling berjasa, suamiku. Love you babe!


After The Bund, We went to Tian Hou Silk House di mana silk dihasilkan. Boleh tengok macam mana proses penghasilan kain sutera secara live.

Faham ke? Tengok gamabr je lah ye.

Dari ulat menjadi benang. 

Baru tahu yang ulat sutera makan daun mulberry. Kalau tak pergi silk factory mungkin tak tahu kan..


Khusyuk mendengar penerangan

 Then we had some shopping!!

Itu semua cadar silk. Harga? lebih kurang sama dengan Aussino cuma yang ini silk. If pengantin baru memang sesuai cadar ni =)

Di sini ada juga dijual baju-baju, silk shawl, cheongsam dan segala jenis pakaian traditional Chinese. I bought cheongsam for myself and my daughters. So cute okay Cheongsam. Vhinese New Year nanti boleh pakai.

Yeay dah shopping!!


While waiting for me and fellow Glampreneurs shopping, hubby and his friends having some fun.


www.norainezamshah.com
Hubby wearing rambut pelesu




Hahahahaha. Rambut pelesu uollsss!! Boring sangat mereka ni menunggu agaknya. lol.


Then we off for lunch and solat at Mesjid.


Halal restaurant

Alhamdulillah berpeluang solat di sini..rezeki namanya

Imam muda at Xiao Tao Yuan Mesjid. Yes they called it mesjid here.


Selesai solat and lunch, we went for another shopping spree at AP Plaza. Shopping lagi..!! Di sini ada banyak kedai yang boleh tailor made suit, coat, jacket, shirts, dress..you just name it and they can deliver to hotel. Senang kan? Harga pun berpatutan tambahan it's tailor made means ikut ukuran badan kita.




I bought a new blazer for myself.

Pakcik tu tengah ukur.

Kalau ke China, ada sedikit masalah komunikasi. Not all of them speak English. Most of them speak their bahasa ibunda. So kita di Malaysia patut rasa bangga bertutur dalam bahasa ibunda kita ya.


Hubby got his CHinese traditional costume for the Gala Dinner the next day!


Okay habis shopping. What a long day. Around 6.00pm we take a move. Perlu diingatkan di sini, sesetengah penjual di AP Plaza ni garang dan ada juga yang berlagak. Well I have to say this. Ada juga yang baik hati. Contoh macam kedai beli baju hubby ni. Peramah dan nak bargain pun senang.

Tips nya, kalau kita betul-betul berkenan then tanya harga. Penjual akan letak harga. After that kita pula letak harga and make sure harga rendah. Then bargain dan please beli barang tu. Sebab ada jenis yang gangster kejar sampai luar kedai. Tapi boleh dapat harga yang kita nak. Saje je diorang ni. Iolss pun kurang faham. Budaya dan cara setiap tempat berbeza kan? Itulah orang kata jauh perjalanan luas pengalaman.


Later at night we had a cruise at Huangpu River. Awesome beautiful view Shanghai at night!!


Stay tune ya.


Thank you for reading!

Tadika Pintar Bistari | Pertandingan Mental Aritmetik

Assalamualaikum & hello readers,


Today bersiaran dari Jasin, Melaka. Pagi ni hujan membasahi bumi. Ya Allah nikmatnya kalau masih berselimut kan? Hehe. Tapi ada satu cerita yang nak share hari ni. Last weekend, our daughter Izzah Ardini had a very first competition in her life. I mean a formal competition.

Alhamdulillah Izzah terpilih untuk masuk pertandingan sempoa kategori 5 Bistari. yeay clap clap clap! Mama papa yang nervous. Normal lah kan. Untuk sempoa kategori 5 Bistari ni, soalan dalam angka ratus. And for information Izzah and her friends baru belajar sempoa selama 3 bulan.

Semangat Izzah pagi-pagi dah bersiap. Tidur pun awal malam sebelumya.  Bagus anak mama.

Majlis bermula dalam 8.45 am macam tu. Ada persembahan dari murid-murid 5 tahun. Persembahan tarian okey. Comel je tengok tapi mama tak snap gambar sebab jauh dan handphone mama ni 'canggih'. Haha.

Pertandingan mental aritmetik ni memang dianjurkan oleh Tadika Pintar Bistari setiap tahun. For me menang atau tidak, itu belakang kira. Yang penting anak-anak dapat exposure macam mana suasana pertandingan. Naik atas oentas and jawab soalan. Kita yang dah dewasa ni pun selalu malu-malu nak naik pentas jawab soalan kan?


Semasa menunggu. Minum air dulu hilangkan haus


It's the time! Izzah and her friends getting ready for competition

Pertandingan ni bukan sahaja menguji kemahiran mengira menggunakan sempoa. Malah kemahiran mendengar dengan tepat dan menulis. Ada 15 soalan yang dibacakan. 5 soalan pertama dibacakan perlahan. Soalan 6 hingga ke 15 dibacakan laju. Seriously laju okay. Kalau nak tekan calculator pun macam tak sempat. Dengan nak tangkap nombor lagi. Fuh. Tabik anak-anak umur 5 tahun.


Contoh soalan (read in english):


 321
 451
- 230

answer?

Dalam silibus sempoa, kalau tambah tu tak disebut tambah. Tolak je disebut. Sama juga dengan congak.


Okay dah lega stress menjawab soalan


Untuk murid-murid yang dapat markah tertinggi akan ke peringkat saringan 6 orang dan final 3 orang. Izzah dapat hadiah saguhati sahaja. Takpe we still proud of you!


Bersama trophy masing-masing. Ni semua classmate Izzah. Ada yang nama Hanis (sebelah kiri Izzah), Dania and mama tak ingat nama the rest. Hehe. 

Izzah with mama. Proud of you my baby girl!

Anak papa :)


Sekian sahaja cerita pertandingan sempoa. Owh by the way Ifra tak ikut sebab pagi sangat masa tu. Dia belum bangun pun masa kami bersiap. So Ifra stay sekejap rumah Wancu nya.

Majlis berakhir around 12.30pm. Perjalanan majlis lancar, tahniah diucapkan kepada pihak penganjur dan guru-guru serta ibu bapa yang turut serta.


Thank you for reading :)


Friday, October 3, 2014

Salam Aidiladha

Assalamualaikum..


Hari ni mesti ramai yang dah mula balik kampung kan? Ada yang melaksanakan ibadah korban tahun ni? Alhamdulillah..tahniah diucapkan :)

Di kesempatan ini kami nak ucapkan Selamat Menyambut Aidiladha. Drive safe bagi yang memandu..semoga selamat sampai ke kampung halaman ya.

Salam Aidiladha

Yang pulang ke kampung, ikuti tips ni sebelum pulang ye.

9 Tips Balik Kampung Yang Wajib Diikuti


Till then.

See ya!