Saturday, August 14, 2010

semalam ku bermimpi

mlm tadi aku mimpi bersalin lagi..haha..apakah maknanya itu?? haha..siap doc thokha (the same doc masa aku lahirkan izzah) & all the nurse, midwife sume ade..

akan tetapi..aku bukan nak citer pasal mimpi tersebut..aku nak cerita al kisah sebelum, semasa & selepas izzah dilahirkan..saje2 nak recap the memories memandangkan hari ni hari sabtu..kije setengah hari jek..jadi mari kita berjimba bersama blog! kakakakaka

26 October 2009..

1400 - i was so worried because i didn't feel any movement or the little feet kicking my tummy starting from this morning..so i called mr hubby and asked him to accompany me to go for checkup at Regency Specialist Hospital..i was afraid since i had pregnancy induced hypertension (PIH) starting from 35 weeks..my blood pressure goes up to 130/90! maybe i was stressed about some problems not at work..it was more to personal problem..hehe..mcm besar sgt la problem tu kan?

1510 - we went to the hospital...registered, timbang, urine test bagai then tgu la incik doc smpi..lambat btol la!

1630 - doc sampai..doc ni kalu nk jumpe dia mmg jenuh tunggu sbb patient dia adalah sgt ramai! tp walaupon ramai, dia treat mmg bagus..pendek kata bkn nak amik untung semata2 la..org still dtg blk kt dia for 2nd, 3rd baby and so on maybe bcoz of he is the best gynae in town as far as i'm concerned or at least in jb..haha..ok, ok..

masuk dlm bilik doc, aku pon cerita la kerisauan aku..incik hubby pon menambah juga la..the doc suh wat CTG kt labor room...

keputusan CTG adalah ---> nurse: "kak, tgu doc kejap ek..dah ade contraction selang 2 menet ni..maybe kena masud wad"

me: "hah? da nak bersalin ke? biar betul..! honestly i was soooo nervous..takutnye nak bersalin..haish..camne la nnt...hubby pon aku rase nervous jugak tp dia buat2 cool..hahah..ye la xkan dua2 nak nervous plak kan..

1745 - masuk dlm bilik doc semula..doc nk check jalan..erkkk..camne nih?? masuk jari beb! terkezut mak nyah...hua3..at last, doc kata jalan da bukak 2.5cm..so he advised to deliver the baby at 36 weeks (dah matured dah ni) since i had PIH as mention before..katanya if no probs, bleh tahan lagi sampai esok br dtg sepital..tp bcoz of PIH, doc nak monitor closely to ensure the baby is doing well inside..
we requested to go home for a while, solat, take a dinner and then go back to the hospital..until now, i still can remember the situation at home before we go back to the hospital..susah nk describe..hehe..but the moment masih terpahat didalam hatiku..cewah!

2300 - arrived at hospital..actually the distance is about 5 minutes from my house to hospital..hehehe..checked in the ward and they transferred me to the labor room straight away..

27 October 2009..

2400 - the nurse bagi ubat berak supaya buang sume2 yg ade dlm perut..haha..ok, ok..after that dibagi plaks obat induced..pergh! this is when the "sakit x hengat punya" begins...
CTG dipasang kt perut (sgt x selesa ye..dah la perut besor)..pastu plak kena baring jek..adoyai...tp mcm2 excuse la aku buat utk bgn dr katil..tp still sakit, sakit dan sakit!!! hubby x putus2 bagi semangat & baca al-quran..thanks syg, luv u so much!!
sakit punye sakit...mmg aku xleh nk tdo langsung..nurse tu sesedap rase plak ckp "if u boleh tdo, u tdo ok.." byk la ko punye tido..aku sakit ni weh!

0300 - doc dtg utk check jln...baru 4 cm..ya Allah..lambatnye jln terbukak..sabar2..doc target subuh aku bersalin..aku lega..hubby pon lega...then doc suh nurse bagi pain killer...after dicocok painkiller tu, dpt la aku tdo dlm sejam gitu la..hubby pon dpt la rest...yg x syoknye tableh mengiring..kena tdo telentang..x selesa langsung weh..

0700 - the staff hantar breakfast, aku bgn mandi menyegarkan diri...nurse check jln lg..dah 6 cm..alhamdulillah...tp sakit mmg x henti2..nurse masukkan lg ubat induced tp through air yg dimasukkan melalui tgn..doc target by 1000 aku bersalin..lg 3 jam je nih..bertahan..bertahan..

1000 - check jln lg...baru 6cm ++..ya Allah..kenapa lambat sgt ni...doc kata that's normal for the 1st baby..blum ade jln...ape2 jek la..yg penting aku menanggung sakit...doc pecahkan air ketuban dan sekali lg membuat target, "insyaAllah zohor nnt u bersalin"

1400 - ok, check jln lg..tp kali ni nurse cino yg check..ganas nak mampos la ko ni! sakit tau x? aku rase nk terajang jek...apsal doc & nurse melayu check aku x rase ape2..damn u nurse! resultnye 7 cm..bile nk smpi 10 cm ni weh..dr mlm td aku sakit x hengat ni sbb induced..lps tu plak aku x dibenarkan berjalan..ntah ape2 ntah suh aku baring telentang jek..sian hubby..dia duk kt kerusi sebelah katil..x tdo mlm pon...

1800 - utk kesekian kalinye jln dicheck..kali ni da 7 cm...alhamdulillah..tp aku mmg da sgt2 letih menanggung sakit..hubby pon da x sanggup tgk aku, kesian..so he asked the doc.."doc, kalu ceaser je bole x?" doc x agree, sbb jln da bukak 7 cm..rugi2...ok maka diteruskan perjuangan ini..bertarung nyawa antara hidup & mati ini..huh..after that aku yg da x larat, ckp kt hubby " i nak epidural"..tp nurse cino x agree sbb jln da bukak byk...so dia bg aku sedut gas..tp aku rase gas tu x membantu sbb contraction mmg sgt kuat..aku main sedut je..arghh

2000 - sekali jln dicheck oleh nurse yg ganas..serius gua da rase kebas dah..lantak ko la nak seluk ke nak ape ke..aku da x larat! contraction da semakin kuat & kerap..ya Allah...sakitnye rase mcm nk tercabut nyawa,,xpela..kalu mati bersalin tu umpama mati syahid..btol x? owh btw, jalan dah bukak 8 cm ++..that time nurse2 yg ada suh aku cuba push sbb aku da rase nak terberak! pergh susah gile rupenye nk teran..doc, tlg cepat la smpi bole x??!

2045 - doc smpi..aku da mcm ape dah..nasib baik ade incik hubby menenangkan keadaan...doc suh nurse standby vaccum maybe sbb dia tgk aku da x larat..doc suh push..kali ketiga doc kata "ok kali ni u push anak u lahir" aku pon ape lg..push sekuat hati la dibantu oleh pasukan sorak di tepi katil..dan2 tu gak doc gunting & use the vaccum..hua3...dan akhirnya, keluar da kepala baby..sekali lg push nk kuarkan badan lak..tp yg ni dah senang...and terdengar la tangisan pertama anak kami...syukur alhamdulillah...rase nak menangis je..hubby trus ckp something tp aku nk rahsiakan bole? hahaha...baby dialas dgn kain & diletakkan atas bdn aku...oh bahagia nye..rase lega & sakit yg ditanggung from 2400 to 2100 (cube korg kire bape jam tuh? 20 jam weh! alhamdulillah dpt deliver normal..sementara izzah dibersihkan, aku pon disiapkan jugak la oleh doc..abis td da gunting kan..eeiii ngeri mak nyahkalo kenang2 blk..

ok, officially izzah ardini was born 27 October 2009 @ 2106..syukur ke hadrat Ilahi dgn anugerah yg diberikan kepada kami..

No comments: