Tuesday, October 12, 2010

All about Izzah

Bila dah ada anak, mesti asyik nak beli barang anak. Siapa setuju dengan saya, sila angkat tangan! Saya tau ramai yg setuju. Kikikiki. Tapi barang mak bapak ayahbonda pon selalu jugak beli. Muahahaha.

We started to buy baby's stuffs as early as during my 6th months of pregnancy (early la kan? ada ke yg lg early? aku rasa mcm xde je). Some other people opinion, "belum tau lagi apa nak jadi, tak payah la beli dulu..takut benda tak elok berlaku kalau beria-ria sgt". We totally disagree with this opinion. Opinion macam tu seolah2 mendoakan perkara buruk akan berlaku. Cakap 40 kali jadi doa tau! Belum jadi apa2 dah doakan yg buruk. Bukannya apa, we just be prepared. Bukannya beria-ria sgt pon. Prepare apa2 yg patut. Kang dah sarat, mana larat nak jalan dah. Bagi aku la kan. Orang lain aku tak tau.

So before Izzah was born, all her stuff were almost ready. Stroller, carseat, baby cot, bath tub, day & night attires, diapers, bottles, bath towels, napkins, swaddle and baby accecories. Pendek kata dah lengkap la. Tunggu baby lahir je. Lepas bersalin, kena pantang 44 hari. Mana boleh jalan2 weh. Maka, marilah membeli barang2 sebelum bersalin. Dah lepas pantang nanti bole la tambah apa2 yg patut.

And now, kegilaan membeli baju Izzah adalah amat ketara. Haha. Asal keluar je mesti ada beli baju. Asal pegi kl je, mmg kompem kitorg shopping. Sebab kat jb takde tajuk2 yg ada kt kl. Mothercare, pumpkin patch, osh kosh, celah mana nak cari kt jb ni? Haih. So kalau pegi kl "terpaksa" la beli. Haha. Terpaksa tu. Keterpaksaan dalam kerelaan. Kuang2. Tapi aku mmg jatuh cinta sama itu tajuk pumpkin patch. Gerek. Unik. lain dari yg lain. I likeeeee!

First time pegi pumpkin patch masa bln 6 kot. Ada wedding that time. My bro in law's. Alang2 dah sampai kl, harus la menyinggah kan. That time pegi kat OU. Kami membeli ini..
The romper. It was papa's choice. Together with 2 pair of socks tapi takde plak gamba socks tersebut.
dan juga ini..

The top. This is my choice by da way.
During hari raya holidays, pegi kl lagi. Beraya. Eh ye ke beraya. Haha. More to jalan2 actually. We went to klcc. Masuk isetan (apsal nama dia camni ha?), wah byk juga yg best. Osh kosh pon ada. Tapi beli stokin je sbb collection dia x melekat dihatiku. Design yg mengaplikasikan bendera amerika. Apekah? Maka pumpkin patch menjadi sasaran. Pilih punya pilih dapat la seperti di bawah ini. Aku pilih baju dah la lame. Banyak btol yg dipikirkan. Eh kaler ni dah ade. Eh baju ni boleh matching dgn baju ni. Haha. Tapi sgt puas hati sebab dapat beli denim dress for Izzah. Mak suka nyah. Kekekeke. Ok mari lihat gambar.

Long sleeve & legging
Sebelum balik jb, singgah dulu the curve pekena ayam penyet @ waroeng penyet. Ini adalah upacara wajib kalu pegi kl. Sedap weh. Bole layan la dgn tekak kitorg. Sila cuba ye puan2 & tuan2..:) Bila da kt the curve, haruslah singgah mothercare. Tambah lagi collection. Sebenarnya banyak lagi yg berkenan tapi rileks dulu la cikaro. Banyak masa lagi nak beli baju. Sampai besar sok nak beli baju jugak. Hehe. Brapa banyak la baju budak kecik nih. Takpe, beli size besar skit. Dapat pakai lama.

pack of 2 from mothercare. terpaksa beli 2. ahaha

overall plus denim dress..yeay!
 And the latest was last weekend. Hubby went to kl for a annual dinner hosted by osfam (sapa tau osfam tu ape? tak tau sudah. haha). Sekali lagi beliau pegi klcc. But this time he went to parkson. Pumpkin patch lagi di situ. Huahua. He said in 15 seconds, he got this 4 collections. Gile cepat pilih baju. Kalau aku jgn harap la. 15 seconds baru nak membelek2 lagi. Ya ampun.

semua size 12-18 months
Ok habis cerita baju. Sekarang mari kita cerita pasal mainan pulak. Eh macam panjang je entri ni. Huhu. Gasak la. Last week (kot) we went to toys r us. Oh btw, ni sambung cerita dlm entri tajuk "toys r us adalah best". First of all mari lihat gambar dulu.

from left: ball, gears. back: trainer walker
Trainer walker a.k.a car/lorry or whatever u call that itu dipilih setelah cik Izzah mencuba try uji test tgk a few walker. Mostly yg di try tu ringan. Tapi yg kitorg beli ni agak bulky & tyre dia ade friction. Safety first orait! Selain boleh jadi trainer walker, it can be ride-on. Sangat best. Izzah, sila main benda alah ni selalu. Praktis berjalan ok. Nanti mama & papa bawak pegi tempat yg luas. Baru puas hati nak jalan kan..hehe.

vrooomm vroommm!
Orait. Macam da banyak je stori. Stop dulu la. Misi yang belum selesai adalah membeli wardrobe Izzah. Tak muat dah drawer dia tu. Baju gaun dia sume da hang kat dlm gerobok mamapapa. Hehe. Esok kita survey okay! Bakul mainan pon da penuh. Adakah perlu berkunjung ke makcikea untuk membeli bakul? Tunggu...

No comments: