Friday, December 10, 2010

Talk Baby Talk

Talk 1
Location : The Curve

Mama keluarkan biskut Izzah. Baby bites carrot flavor.
Mama: Izzah nak? Lapar ye..
Izzah: Nak! (sambil tangan menghulur ke arah mama utk mintak biskut)

Talk 2
Location : Petronas near the curve

Izzah main2 dengan stereng kereta aunty. Tiba2 dia nampak botol air mineral yg penuh berisi air. Dia pon amik.

Mama: Izzah, nak Izzah amik yg ni (sambil menghulur botol mineral kosong)
Izzah pon amik dan bermain2 dengan botol tersebut untuk seketika. Lepas tu dia bagi kat aunty sambil berkata "tak nak". Hoho. Mama and aunty terkesima seketika. Biar betul Izzah cakap tak nak clearly.

Talk 3
Location: My mom's house

Cerita berkisar tentang Izzah kena gigit hama. Banyak wooo. Merah2 badan dia. Tergaru2. Kesian.

Mama: Ada orang tak alah kalu kena gigit hama ek mak.
Nenek: Macam Izzah ni alah. Kesian cucu nenek (sambil mengusap2 Izzah)
Izzah : Tu la..(suara sgt halus & comel)

Mama & nenek terus berkata "Ya Allah Izzah..pandainye bercakap.." Sangat comel ok. Then kami pon ketawa. Izzah pon ketawa. Hahaha.

Actually Izzah da bercakap macam2 dah tapi guna bahasa dia la. Sampai tak dapat capture apa yg dia cakap. Kadang tu ayat dia panjang. Siap dengan face expression. Haha. Genius. Tolong cakap jelas2 ye nak. Mama papa tak paham la apa Izzah cakap. :)

One more thing, Izzah dah pandai pegang botol susu sendiri. Botol air masak tu dia da lama pandai pegang sebab ada tangkai. Aku tau anak orang lain ada yang 6 bulan dah pandai pegang botol susu sendiri. Itu anak orang lain, ini anak aku. So lain2 la development nye. Btw, it's still a development and new skill. Good job Izzah! Mama tau Izzah concentrate nak berjalan dulu kan? We luv u Izzah!

4 comments:

faiez said...

"ape kata..mama plak yg belajar bahasa izzah" kata Izzah...hihihi

Berry said...

comel la izzah ni. kiut..

ibu_BatRiSya @wardah said...

waa....dah pandai cakap...Batrisya pon byk guna bhs sdiri lg..

Mama Ardini said...

@ faiz: huhu. susah kot bahasa izzah.

@ berry: thanks. bila izzah nk dpt jumpa aunty berry ni?

@ wardah: best kan dgr budak2 cakap? wpon bahasa sendiri, layankan je..:)