Wednesday, February 23, 2011

Engineers

Alkisah semalam aku dah pegi klinik untuk amik ubat batuk, selsema, sakit tekak bla bla...

Ubat batuk yg incik dokter bagi adalah sgt kuat kesannye. Pahit macam ubat batuk kalau pegi klinik/hosp kerajaan. Seingat aku la sbb dulu masa kecik2 biasa pegi klinik kerajaan je. Malam tadi lepas telan segala ubat yg ada, dan2 bantal & katil menyeru2 aku supaya menghenyak mereka. Haha. Ok tido.

Pagi ni, tiba2 suaraku malu2 kucing nak keluar. Haih. Payah la ini macam mau kerja. Tapi aku pegi jugak la ke opis. Bile memikirkan nak communicate pon payah apatah lagi communicate thru the phone, maka aku mengambil keputusan untk MC saje.

In house clinic..

Doc: Ada apa masalah norain?
Aku: Takde suara hari ni (sgt berusaha nk keluarkan suara tp tak boleh..so keluar suara halus je. haha)
Doc: Awak keje ape?
Aku: Contracts engineer
Doc: Contracts engineer buat keje tak bercakap kan? Duduk dpn PC buat drawing? (dgn muka berlagak)
Aku: Eh tak la. Byk communicate. Yg buat drawing tu dept Engineering.

Owh sungguh dem. Aku dah la takde suara. Banyak tanya plak dokter ni. Lepas tu aku sedikit hangin sbb kalau sebut kije engineer je mesti buat drawing. WTH??

Ok mungkin dokter tu tak tau atau dia purak2 tak tau. I don't care. Jadi mari aku betulkan di sini. Engineering adalah sgt luas bidangnya. Ada civil engineer, chemical engineer, contracts engineer, projects engineer, electrical engineer, structural engineer, planning engineer, procurement engineer, proposal engineer, design engineer dan banyak lagi la. Takkan aku nak sebut semua plak kan. Setiap satu tajuk engineer tu scope kerja mereka adalah berbeza mengikut bidang masing2 dan keperluan kampeni yg mereka kerja itu. Bukan semua engineer buat drawing, bukan semua engineer buat commercial. Bukan semua engineer buat jalanraya. Haaa paham kan? Jadi tolong ubah persepsi yg sgt klise itu.

Kalau makcik2/pakcik2 kurang kefahamannye lain pulak cerita.

Makcik: Anak kau ni keje ape? Cekgu?
Mak aku: Tak..keje lain
Makcik: Kerani?
Aku: (Astaghfirullah makcik ni sebuk jugak nak tau!)..saya keje engineer makcik!
Makcik: Ooooo..(dgn gaya yg konon2 paham)

Aku bukan la nak merendah2kan makcik ini jauh sekali menghina. Tapi..tolong la makcik. Boleh tak kalau tanye keje ape tu, tak payah terus teka cekgu. Asal pompuan je cekgu. Asal pompuan je kerani. Adekah cikgu & kerani sahaja yg wujud di dalam dunia ini?? Please ok. Tapi tak semua yg duduk kampung macam ni. Ada segelintir saja. Sekarang ni zaman dunia di hujung jari walaupon di ceruk2 kampung. Luaskan minda anda. Orait?

Dah la. Lepas ni nak makan ubat lantas tido dgn nyenyaknye. Eh tapi mcm kena angkat kain baju patplohlai kat luar tu dulu sbb macam nak ujan je tgk langit tadi.

Bersabarlah dalam menghadapi penyakit kerana penyakit itu penghapus dosa

P.S - Nak beli macbook boleh tak?

3 comments:

faiez said...

dah penah kena...kt klinik..ade sorg akak ty keja la..ape la..kt mane la..then ty kerani eh??ish2x..iyer kan jer..malas nk layan....

Lady Naza said...

dokter taharim ke?kalo taharim, mmg aku dah lama ban..dokter hampas..tadek kesedaran sivik maupun kemanusiaan..bad penah demam teruk sesema sakit pale sume siap, nak amik mc die tak bg..mungkin sbb mase tu bad botak dn die ingat subcon kot, muke cam keja site..die kate sikit je ni..padahal bad nak duduk dlm air-cond pun dah takle blah..sudahnye bad amik annual leave sndiri..aku hangin tul ngan dokter tu..hampas..

Mama Ardini said...

faiez : itu la. ntah2 ape2 main sebut je org keje ape.

naza: ye betul. aku tak check dulu dokter ape b4 g klinik sbb dah nekad nak amik mc. mmg hampas dokter tu. aku pon da lama jugak banned dia sebab gatal!