Monday, May 16, 2011

Happy Teacher's Day

First of all, I would like to wish my beloved father MOHD NIZAR BIN HJ WAN..happy teacher's day ayahanda!

Second of all, happy teacher's day to my gojes aunty ISMADIANA ISMAIL..hehe. Walaupon tengah membawa muatan, anda tetap hot okey..haha..(ayat bodek).

Lepas tu..sape lagi hah cekgu? Owh yes. MAK USU ARISON. Selamat hari guru!

Lagi..lagi..siapakah lagi cekgu dalam kaum keluarga kami..oh ahha..my biras EMILIA HARTINI. Happy teacher's day kak tini!

Dan siapa lagikah? Aku rasa ramai cekgu dalam kaum keluarga tapi masa taip ni tak hingat la pulak. By the way, to all teachers out there..

SELAMAT HARI GURU!

Sekian saja ucapan hari guru dari saya. Terima kasih.
Saturday, May 14, 2011

Magik!

Location: In law's house

Aku nampak mainan izzah yang cenonit kecil-kecilan bersusun atas meja kopi kat rumah mak mertua. :P

Aku: Bersusun mainan izzah eh mak..
MIL: Ha ah..tadi mak menyapu bawah sofa tu, rupenye banyak mainan kecik bawah tu... (korang kena baca dengan nada bersemangat kerana mak mertua aku adalah happy go lucky orangnya. Hehe)
Aku: (ketawa)
MIL: Mak pakai penyapu magik, tu yang senang. Habuk2 ni semua lekat kau. Tak payah vakum dah.
Aku: Penyapu magik tu macam mana mak?
MIL: Ada kat dapur tu..jom mak demo sikit.
Ezam: Demo kat rumah kitorang la mak. Demo satu rumah.

HAHAHAHAHAHA...

Lepas demo yang ditunjukkan oleh mak mertuaku itu, aku adalah teruja nak beli jugak. Pengaruh rakan tak sebaya okey! And aku dah jumpa benda itu di tesco. Korang kalau nak, silalah beli..ke korang dah ade benda alah ni??

Tadaaaaaa...




Inilah dia magic wiper yang sangat magik yaw!


Yang ini sheet nye

Ok, kalau korang beli wiper tu, haruslah beli sheetnye sekali. Dalam box wiper tu dah ada siap2 dry sheet macam kat gambar atas tu tapi 5 lai jek la. So aku beli lagi 2 pack 20 sheets per pack untuk kegunaan di kemudian hati. Ehehehe. Yang bawah plastik kuning tu adalah wet sheet. Ini untuk permukaan yang melekit seperti dapur ke air tumpah ke minyak2 lepas masak ke, haa boleh la guna wet sheet ni. Aku tak paham ape yang dia tulis kat plastik tu. Tulisan jepon kot. Mungkin Lin Ghazale tau baca. Tau tak beb? T____T

Yang aku suka, wiper tu dia letak dalam kotak. So takyah nak ngangkut sebatang penyapu kat dalam troli dengan anak kat dalam troli tu lagi kang abes dia buat main macam pedang. Balik rumah,  korang kena pasang sendiri la batang wiper tu. Kojo sonang je tu senah. Bagus betul orang jepon ni. This is what we called a brilliant invention. Eceh!


Ni yang dah siap dipasang. Lepas tu boleh la korang buat keje2 menyapu denagn senang hati. Oh yes, wipes tu boleh basuh lepas tu guna lagi. Takat dua kali ulang boleh la. Macam aku, aku buang je. Dahtu kalau itam legam tak koser aku nak basuhnye. Haha. Kantoi rumah berabuk. Eleh rumah korang pon berabuk kan? Kihkih.

Lepas je aku beli & pasang ni, Ezam kata: ni kalau tak nyapu jugak tak tau la. Cet! Bukan ke nyapu2 ni bidang tugas u? Eh, dia tak baca blog aku kan? Muehehehe.

Korang apa tunggu lagi..silalah ke tesco berhampiran anda untuk mendapatkannya.


Thursday, May 12, 2011

Rawak


Baju sebelum ini adalah tidak sesuai dengan jiwa. Lari jauh dengan tajuk belog. Ekekeke. Ok u ols, sekali lagi ayuh kita tukar baju. Kalerful baru la semangat nak hapdet. T___T

Sebenarnya banyak cerita. Pegi KL la. Pegi i-city la. Balik kampung la. Pelbagai. Akan tetapi aku adalah malas & i've been busy with my work lepastu balik layan suami anak lepastu ngantuk lepastu tido. :P

Tahun ini adalah tahun boria baju sedondon bagi kami ye puan2. Yang belah sini nak kawen. Yang belah sana nak kawen. Haih. Musim mendirikan masjid kot. So i'll be kakak pengantin for 2 times. Fuh! Nasib baik korang gap sebulan setengah. Kalau tak, fengsan akak dik. Haha. Adik aku nak kawen, berjodoh dengan org aloq staq. Her wedding is on this coming 21st May. Sama dengan birthday suamiku terchinta. Kalau tumpang potong kek pengantin aci tak? No?

Early July pulak, adik ipar aku punya wedding. Dapat orang putrajaya. Adalah dekat kalau dari melaka. Muahahaha. See?? Tak ke jarak tarikh nye tu tak berapa nak jauh? Takpe la. Yang penting semuanya berjalan dengan lancar. Amin..

Disebabkan adanya majlis-majlis di atas, maka seperti biasa kain baju family haruslah sedondon di atas permintaan pengantin mengikut tema pilihan masing2. Maka kami pon dapat baju takpayahbayar barang dua pasang. Eh tapi Izzah dapat 3 pasang. Sebab dia budak kecik maka pakai kain sikit je. Jadi boleh la berlebih2.

Halamak, dah pukul 11.30 malam. Kena tido ni. Esok keje yaw. Selamat membaca, selamat tido, selamat malam. Jangan lupa basuh kaki sebelum tido. Lepas tu sucikan hati dengan memaafkan orang lain. Berdoalah supaya dipanjangkan umur, diberikan kesihatan dan kekuatan untuk meneruskan kehidupan sebagai khalifah di bumi Allah ini. Dunia adalah sementara, akhirat kekal selamanya. *Mode: Insaf*

^___^ zzzZzzZzzz