Friday, August 12, 2011

Aku, tudung dan dot dot dot


Wahhh..tajuk takbleh blah. Kekeke. Hokey nak citer pasal tudung pulak kali ni.

Seingat aku mula-mula pakai tudung masa sekolah rendah. Tapi hangat-hangat tahi ayam je. Kejap pakai, kejap bukak. Kadang-kadang tak pakai. Biasalah kanak-kanak ribena. Belum paham kenapa kena pakai tudung yang sebenar-benarnya.

Tu citer dulu zaman hingusan. Ayuh kita lupakan seketika. Nak ingat boleh tapi sebagai kenangan je lah.

Sekarang ni macam-macam jenis tudung ada kat pasaran. Macam-macam pesen. Ada yang senonoh pada pandangan aku, ada jugak yang tak senonoh. Yang tak senonoh tu yang jenis letak atas kepala pastu leher terdedah. Rambut terdedah. Opss tak boleh sebut nama. Nanti kena saman.

Personally aku ada beberapa jenis koleksi tudung yang aku suka pakai, pernah pakai atau pakai sekali je lepas tu sejuk dlm gerobok. Aku cakap jenis ye. Bukan kuantiti. Kalau kuantiti aku kena kira dulu. Tak hengat. Miahahaha. Dasar tak reti beli selai. Isk..sila insaf puan. INSAF.

Koleksi tudung yang aku ada adalah:-

Tudung bawal. Yang ni aku rasa tak lekang dek panas, tak lapuk dek hujan. Sampai sekarang ada je aku tengok orang pakai. Harga boleh tahan mahal tapi kualiti bagus. Alah membeli menang memakai. Aku tak kisah sangat yang tu. Yang penting senang pakai, senang basuh, senang gosok, senang jaga. Eh, paling penting cantik bila dipakai. :D

Tudung ekspress atau dipanggil juga instant hijab. Yang ini aku suka. Mula-mula aku beli yang jenis seploh hengget selai. Time tu orang panggil tudung ekin. Ek ele, baru pakai tudung dah ade name tudung ekin. Eh geli ah.

Lepas tak berapa lama pakai beberapa lai yang jenis seploh hengget tu, aku mula berjinak-jinak dgn kedai datang. Kedai datang bermaksud orang jual barang sampai ke depan mata. Tinggal pilih, bayo & hangkut je. Senang kan? Time ni mostly tudung yg ada adalah jemenama Annur. Material lebih bagus dari yang seploh hengget. Opcoz le kan. Tapi size besar. Semua size L.

Tudung ekspress lagi. Tapi kali ni dah up sket. Aku mula berjinak-jinak dengan Ariani. Itu pon kebetulan pegi Pulai Spring kat skudai. On the way balik tu hubby tanya "nak singgah Ariani tak?" Penah la masuk sekali dua tapi tak penah beli sebab tgk rege macam mahal je. Masuk jugak la masa tu. Time sale. Pilih punya pilih, dapat 2 lai. Buy 1 free 1. RM 100. Eleh sebenarnye selai 50 hengget. Cesss.

Lepas-lepas tu aku selalu menjejakkan kaki ke Ariani tu. Koleksi dia bertambah meletopsss aku tgk. Mana bole tahan. Awning dia aku suka. Never failed me. =) Staff dia pandai recommend tudung. Kalau bawak baju yang nak di matchkan, lagi senang. Ko pilih la satu kedai tu nyah.

Bila dah selalu ke sana, aku buat member card Ariani. Dapat less even time takde sale. Ok lah kan. daripada beli normal price. Then time member day memang ler syok giler. Nasib baik aku ade siren yg tunggu masa je nak berbunyik tatkala aku merembat tudung tanpa memikirkan budget. Huahuahua. Kalau tak habes la.

Kalau asyik pakai pesen yang sama pon boring kan? Semua orang pon sama. Pakai tudung awning. Bezanye cap saje lain. Tak boleh nak style sgt. macam tu je la.

Disebabkan adik aku dua orang tu pakai shawl dari zaman dulu (diorg mmg tak minat instant hijab, mcm makcik2 katenye. cessss!), aku pon mula berjinak-jinak. Mula-mula tak berani sebab nnt muka nampak bulat la, ape la. Aku try pakai inner awning. Pakai dgn shawl batu lesung. Tak sangka. mudah.my rupanyer. tak payah gosok. Lilit-lilit pastu siap.

Bila konon-konon dah terror, beli pulak shawl lain. Oh by the way, aku pernah la beli beberapa lai shawl chiffon tapi pakai sekali dua je sebab leceh pulak rasa. Semenjak dah sibuk pakai shawl ni, aku pon pakai balik segala shawl tersebut. Nice jugak. Heh.

Aku pon rajin jenguk online shop. Tengok shawl tutorial. Cara pakai pashmina. Senang jugak aku tgk. Maka beli pulak pashmina. Satu hari tu aku pakai pashmina. Hubby tanya sambil gelak-gelak kecik.

Hubby: Ni ape ni? Mimut ke?
Aku: Pashmina la..
Hubby: Ingatkan mimut tadi.

Mimut = selimut. Izzah panggil selimut dia.."mimut". Ahahaha. Ala kan biasa orang guna pashmina sebagai selimut di dalam ofis yang sejukbeku.

Tapi pashmina ni kalu nak beli, beli yang jenis nipis sket. Tak panas. Yang tebal mcm mimut tu kang panas.

Bila dah berani pakai pashmina, aku pon cuba style2 lain. Seperti style Hana Tajima yang menjadi ikutan sekarang ni. Berani. Sofistikated. I like! Beli pulak shawl dari sugarscarf yang sgt best materialnye. Cotton sejukkk. Senang bentuk. Eh memang indah la memakainye.

Untuk raya ni, cadangnye nak beli Arzu. Feeling macam orang arab. First time pegi butik kat KLCC hari tu terus jatuh chenta yaw. Satu lagi butiknye kat Midvalley. Rege..erm sekali sekali boleh la. Self reward takpe kan? Hehehehe..

Dah. Tunggu apa lagi? Pegi beli tudung raya sekarang. =D

Letak gambar selai dua.



My favorite blue paisley instant hijab from Ariani


Chiffon shawl yang dibeli suatu ketika dulu


My favorite kayla long scarf from sugascarf =)

=) =) =) =) =)


No comments: