Thursday, August 4, 2011

Penyapu Tokyo

Hi korang, akhirnya aku dapat bersiaran semula setelah 5 hari berehat. Ceh. Budget ramai orang baca belog ko ke senah? Hahaha.

Alkisah lepas aku baca one of the post kat Lin Ghazale punye belog, aku berkenan dengan penyapu kanak-kanak yang di post oleh beliau. Sangat comel penyapu itu. Ade reben. Dia suruh tgk kat daiso kot ade. Owh lupa nak bagitau, beliau sekarang menetap di Tokyo. Katanya kampung tapi address Tokyo okeh. Haha.

Maka bagi mengikut nasihat beliau, aku pon usha kat daiso. Takde. Ke aku yang tak abes pusing daiso. Ontah. Banyak sangat barang. Malas pulak aku kan. Ambik langkah mudah.my dengan mengirim saje. Jauh betul beli penyapu Izzah. Tokyo yaw.

Last weekend kami balik melaka. Kebetulan mereka juga sedang bercuti/balik malaysia untuk sambut puasa kot? Aku pon tanya2 adik aku kat mana rumah Rozalinda Ghazale. Tau kat kesang jaya tapi aku tak pernah pegi so taktau yang mana satu.

Sedikit perbualan di rumah mak aku;

Aku: Eh dik, kat mana rumah rozalinda ghazale eh?

Adik aku: Kesang jaya. Ko lalu skolah, pastu masuk simpang kanan kat bus stop 2. Lepas tu bla bla. (tak bleh bgtau detail atas sebab2 keselamatan. poyo. hoho)

Ayah aku: Guna GPS tu. Nanti kang sesat tak jumpa rumah.

Adik aku: Alah kesang je kot. Tak jumpe kang call.

Hadoi la ayah. Bukannye nak pegi kg parit raja batu pahat. Takat dalam Jasin tak payah le nak berteknologi sanggih2 sangat. Kikiki.


Kami pon pegi la ke kesang jaya untuk mengambil penyapu yang digembar-gemburkan oleh aku itu. Sekali sampai sana, Wandy keluar dari rumah bawak penyapu tu la.

Mak aku: Laa kecit je barangnye.

Aku: Memang le mak. Dah namanye pon penyapu untuk Izzah. :D

Ezam: Ape ke sampai tokyo beli? Ntah2 kat Hwa Tai ade jual.

Aku: Hwa tai jual barang dapur seperti beras dan sebagainye la. Mana ada penyapu budak2 ni. Hehe.

Mak aku: Wah kemain lagi Izzah. Ni penyapu tokyo la ni.

Begitulah kisahnye bagaimana penyapu ni dapat nama. Mak aku panggil penyapu tokyo. Bila sampai rumah, seluruh ahli keluarga aku memanggil penyapu ini sebagai Penyapu Tokyo. Ekekeke.


Penyapu Tokyo. Cute kan? kan? =)


Kepada Puan Lin, thanks so much sebab belikan penyapu idaman ini. Izzah dah tak kacau penyapu aku dah. Dia dah ada penyapu sendiri. T_______T

Ok tu je nak citer. Besok2 sambung ye.

Selamat berpuasa!


4 comments:

falifaliha said...

Over tau atok ni.haha

faiez said...

rajin nyer anak dara nieh...nk menyapu plops...

ziraziz said...

mak aiii jauhnye bli pnyapu ...hehe

Diana Hassan said...

Terbaca pula kisah penyapu tokyo heee