Friday, August 19, 2011

Seberang Tambak Johor



Ini adalah kejadian pada hari ahad lepas bersamaan 14 August 2011 bersamaan juga dengan 14 Ramadhan 1432H.

Dah lama buat passport tapi buat stock terperap dlm laci. Maka ayuh lah kita menyeberangi lautan tak tak berapa nak jauh dari tempat kediaman. Kira obersi jugak la kan?

Rombongan cik kiah seramai 5 orang. 4 dewasa, 1 kanak-kanak. Untung betul kanak-kanak itu. Her 1st time entering Singapore is the same with her mama's 1st time. Haha. Kasihan mama. =D

Cadangan awal ketua rombongan nak bertolak kul 11 am. Before berbuka dah masuk Malaysia. Kekononnye la. Tapiiiiii gerak dari rumah pon dah pukul doblassetengah. Ape ke?? Pick up Gapeng (jgn tanye aku kenapa nama timangan beliau begini) & his wife Lin at Seri Alam then berdesup pegi Jusco Permas. Kenapa singgah Jusco Permas?? Sebab nak memenuhi keperluan makan tengah hari seorang kanak-kanak dan mamanye. Kehkehkeh. Beli set nuggets A&W. Ada fries & float. Fuhhh. Adalah mengancam di kala matahari panas terik.

Enjoying her A&W fries

I love this photo. Thank u incik cameraman!


Izzah menikmati lunch beliau along the way to Woodlands. Mula2 takut dengan aunty lin. Siap nangis. Tapi bila aunty keluarkan samsung galaxy tab, terus ngendeng. Haish. Mahal nau umpannye. Uhuk. Lepas tu terus berkepit dgn aunty. Buat kawat cam setiap 5 menet. Harharhar.

Heading to Woodlands.

Suddenly hubby tanya. "Handset u pernah set roaming ke?" Eh a ah la..mana pernah set roaming. Hatta jam2 tu jugak akak call celcom centre for roaming activation. Ngam2 dekat Woodlands check point segala urusan selesai. Sejurus selepas tayar kuda putih itu mencecah jalanraya singapore, BB akak dah tukar line M1. Lin suruh tukar SingTel. Katanya lebih murah. Tapi aku rasa sama je kot chargenye. Maka boleh buat call & sms seperti biasa. Tapi charge mahal. Orang call tak payah angkat. Internet RM 38/day. Call 98 cent/min. Aku tak online. Hubby online. Ntah berapa bil beliau bulan ni. Silalah bayar incik.


To Orchard Road. Sila ikut cakap cik GPS.

Kalau tak biasa masuk singapore, haruslah ada GPS. Sebab kat sana kekdahnye signboard takde mention "orchard road ikut kiri, marina bay ikut kanan". Dia main letak nama jalan je. Maka kena tau nak pegi tempat tu lalu jalan sekian sekian. Ada paham?

Aku tak amik timing bape menet dari Woodlands ke Orchard Road. Rasa dalam 15 menet kot. Ikut highway. Not so sure la. Next time aku kira okey? Kalau ingat la.

Dan akhirnya sampai ke Orchard Road. Lubuk mencuci mata dan mengempiskan wallet. Pertama kali ku lihat macam view area pavilion kat bukit bintang. Tapi ini lagi best kot. Banyak high end boutique. Coach bersepah. Ngahaha. Kiri kanan jalan adalah shopping mall. Campur2 baru lama.


Welcome to Takashimaya

Takashimaya terletak di dalam bangunan Ngee Ann City. Tersangat besar sampai tak tau nak tengok mana dulu. Barang budak ke, mak budak ke, bapak budak ke. Disebabkan first time ke situ, kami macam takde direction nak ke mana dulu ke mana kemudian. Dan tak jumpe pulak barang2 budak banyak2. Yang jumpe hanyalah baju bajan. Mahal murah semua ada. Disebabkan currency adalah tinggi sekarang iaitu SGD 1 = RM 2.48, maka kami cuci mata saja dahulu. Kalau convert ada yang lagi mahal dari malaysia. Ada jugak lagi murah.
 
Ngee Ann City


Kedai Jurulatih yang mempunyai Sales Assistant yang sangat peramah. Bagus! Layan orang sama rata.


Hermes

Papa buat perangai. Huahua


Takde caption


Orchard Road


Lepas takashimaya, kita redah Paragon pulak. Sini pon ada macam2. Branded outlet. Dan juga M&C dan juga mothercare. Nasib baik ade mothercare maka boleh la menghiburkan hati cik adik manis.

Paragon

Try scooter

Dah pandai kayuh. Pandai =)

Yang ini tiada pedal. Tapi try jugak semua

Owh lupa nak bagitau. Kat orchard road ni nak solat senang. Ada Musolla Al-Falah berdekatan shopping malls. Senang. Mudah.

Aku crop gambar ni. Kalau tak gambar belakang signboard ni ada unsur kebiruan. Tak sesuai untuk tontonan umum :p

Solat zohor, asar & maghrib kat sini. Siap berbuka puasa since juadah ada disediakan. Ramai jugak orang berbuka kat sini. Ada kuih muih, kurma, buah, murtabak, bubur lambuk & kacang pol. Kenyang alhamdulillah. Tak payah cari kedai makan. (Sebenarnye dah booked meja kat restoran Pepes. Makanan indon. Price mahal bagi aku. Portion makanan kecik. Lin total up semua yang kitorg order kat Pepes = SGD 56. Kalau convert jadi RM 138. Makan kat Senibong sampai muntah kalau total seperti itu. Huehue)

Restoran Pepes


Lepas berbuka & solat maghrib, sambung penjelajahan lagi. Nampak Mandarin Gallery, masukkk! Tengok2 semua butik yang kaya2 seperti D&G, Marc Jacob, Hugo Boss, maka kami buat lintas hormat saje. Jalan lagi, sampai another shopping mall. Ape ntah nama dia. Tak perasan. Sebab dah fokus kat banner "SALE UP TO 70%" di Zara maka nama mall itu adalah tidak penting. Dan di situ lah kami membeli-belah serba sedikit. Aku tangkap 3 lai baju kat Forever 21. Price kalau convert dapat lagi murah dari kat malaysia. Jadi adalah rugi jika tak beli.

Dah settle kat mall yang tidak dapat dipastikan namanya itu, hubby nak pegi paragon semula. Nak pegi Guess. Ada jeans 100 dolar. T-shirt 45 dolar. Again, cheaper than malaysia. Tapi malangnye dah tutup pulak. 10 pm sudah masa tu. Kesian beliau.

Kesimpulannya, aku & lin tidak pulang dengan tangan kosong. Pompuan kot. Tak sah kalau tak grab barang seketul dua. Kaum bapa tak beli apa-apa. Tapi diorg kata nak masuk singapore on weekdays. We'll see. Hubby mmg nak sgt beli. Tak tau la kalau kat KL kang jumpa yang lagi enak. Tungguuuuu...!!

Aku akhiri dengan selai dua lagi gambar ye.

Izzah with aunty Lin

Baru perasan gambar cameraman belum letak

Sekian. *********


No comments: