Wednesday, September 28, 2011

Wordless Wednesday #2


Monday, September 26, 2011

Mom & Baby Expo 2011, it's in JB!





Yang betulnya aku adalah tak tahu menahu pasal ade mom & baby expo ni kat Danga City Mall (DCM) from 23-25 Sept 2011. Ala-ala macam kat kl tu kot tapi kat JB ni idak le ade tajuk seperti mothercare, combi dan sekalian tajuk yang lain. Ok tak kisah. Nak pegi jugak!

So semalam kami menerjah tempat kejadian. Kereta parking tepi jalan dah berlapis mcm kek lapis aku tengok. Nasib baik dapat parking berdekatan dgn tempat kejadian maka mudah segala urusan.

Masuk je expo hall tu adalah pureen punya booth. Aku nyesal tak singgah sini sebab bila balik baru teringat nak beli sabun cuci botol cik adik manis. Sure murah. Isk nyesal sungguh!


Yang kaler pink tu adalah goodie bag. Macam2 ada


Round2 cuci mata sambil tolak stroller, terjumpa booth MAM. Hoyes! Memang nak beli botol. Tengok rege kemain lagi murah. Botol 11oz = 22 hengget je uollsss. Normal price 29 hengget. Murah kan? Maka mari beli. Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Maksudnye? Ayuh kita beli barangan lain di booth MAM tersebut. Maka beli la jugak puting, berus gigi & bottle warmer pouch. Bottle warmer mmg dah lama nak ganti. Yang sekarang ni dah 2 tahun. Tapi pesen lama tu adalah tiada. Maka beli yang pesen baru la jawabnye. Cute jugak. Cuma besar sikit.




Hasil tangkapan di MAM adalah seperti di atas. Leg warmer itu aku beli kat booth fabolous mom. Kebetulan mak sedara kirim nursing bib lantas aku sempat juga grab 2 pasang leg warmer untuk Izzah.
 
Meh tengok ape ada dalam baju goodie bag kaler pink tu..
 
Best juga. Ada toiletries baby kiko, diapers, intimate utk mak pon ado, muscle pain balm & buku panduan masa hadapan =)
 
Then, hubby beli ini..

Untuk kegunaan semua kata beliau. Baby pillow + hot & cold pad. Orang dewasa pon boleh guna. Sesuai digunakan kalau demam or sakit-sakit badan pon bleh guna. Nice!


Itu saja yang berjaya dihangkutpulang. Sebenarnya aku ralat sangat sebab terlupa nak singgah pureen. Member kata kalau beli pencuci botol yang besar + refill, pastu dapat pencuci botol kecik2 untuk travel tu. Argh. Siap ada toiletries pureen kalau register kat situ hokey. * menyesal dulu pendapatan, menyesal kemudian tiada guna*
 
After DCM, ingat nak tgk wayang. Smurf. Saja nak bawak Izzah for the first time. Tapi takde pulak siaran malam. Movie dah tak hot maka waktu siaran adalah terhad. Oleh kerana hasrat tgk wayang sudah terkubur, kita buat aktiviti lain tapi masih di pusat membeli-belah yang sama. Heeee.
 
Mana aci beli barang Izzah je. Mama pon nakkkkkk. *ngada-ngada*
 
Lawatan susulan di situ. Ehehehe. Apa ada dalam kotak-kotak sekalian?
 
 
Tadaaaaaaa...!!
 
Itu dia..dari kiri: eyeshadow, face spray dan foundation.
 
Eyeshadow tu ade offer ye kawan2. Combination 4 color tu adalah 140 hengget compared harga asal 280 hengget. Bebaloi tak? Actually ade 2 combination colors yang tgh offer. Aku pilih yang natural untuk pakai hari-hari. Another combination tu color gelap2 pekat2. Ikut kesukaan masing-masing. Tapi kalau taknak beli combination ni, bole jugak beli loose ikut warna kesukaan. *ok dah macam jurujual M.A.C pulak*

Face spray tu pulak untuk maintainkan mekap sepanjang hari & refresh muka. Best. Aku suka. SA tu siap spray muka aku la masa kat kedai. Mesti test dulu sebelum beli hokey! Lagi satu tu foundation. Yang ini memang nak beli sebab konon nak duet kan dgn compact powder yang ku beli bulan lepas. Tekstur lembut, ringan & macam tak pakai apa2. Eceh.

Ku usha brush dia juga tapi idak le belinye. Mahalllll. Nanti lain episod la. Terkezut jugak kalau beli banyak terus. Maka mari kita bersabar. * sabar itu separuh daripada iman*

Eh..eh..ada lagi...akhirnya dapat beli si dia ini untuk puteri kesayangan. Syukur alhamdulillah =)



Cerita expo dah melalut ke laut. Adalah lebih baik bersambung di lain episod. Ok uolssss. See u!

Wednesday, September 21, 2011

Wordless Wednesday #1



Thursday, September 15, 2011

Make over secara berkala


Dah ku katakan ku tak betah dengan kertas dinding yang sama, penataan yang begitu-begitu saja untuk tempoh yang lama. Maka tukar dan tukar lagi. Ayuh anak-anak!

Eceh tajuk kemain lagi kan? Saja nak buat personal review. Macam la dah bertahun pakai produk tersebut. Tapi bagi aku, keputusan awal percubaan adalah sangat penting.

Sudah sepurnama ku tenyeh dak SK-II kat muka ni. Keputusannya sangat memberangsangkan. Terasa bersih licin saja muka ku. Ala-ala menghampiri flawless begitu. Perasaan mungkin. =) Eh tapi ini juga diperakui oleh suami kesayangan hamba. Katanya lebih kurang begini " cantik kulit dia..kulit sk2. muka you nampak lain, bersih licin". Aku kira ini sebagai compliment paling bermakna dalam hidup. Kehkeh. Laki puji takkan ko tak kembang setaman kan?

Nampak gaya seperti ada penyokong di situ. Adalah dengan suka hati aku menanam hasrat untuk continue dgn sk2. Nak beli cleanser pulak. Sekarang aku cuma pakai 2 benda alah ni je. Almaklum beli trial pack. Budget kena tepat yaw.

Ini adalah penting kerana si polan inilah core product SK-II


Dalam trial pack tu dapat toner botol kecik je. Kecik2 pon tahan sebulan lebih uolsss. Kena beli botol besar pulak. :D

Ada jugak la adik, kengkawan yang tegur kulit muka ku yang nmpk berseri. Aku tak pasti sama ada mereka cakap betul atau saja nak ambik hati. Haish! Tak baik bersangka buruk. Mari bersangka baik *senyum lebar*

Bila kulit dah ala-ala flawless gitu, haruslah di duetkan dengan make up yang mabeles juga. Barulah gojes kau jah. Suami kesayangan kata muka ku nampak kusam. Tak shine. Tak glow. Silap bedak mungkin? Aku rasa ye sebab aku pakai loose powder silky girl ke ape ntah. Main hentam je. Haha. Mungkin dah tak sesuai dengan usia. *zaman adik-adik dulu bole la senah* Opsss! Jangan marah ye.

Makanya aku terus ajak suami kesayangan pergi ke pusat membeli-belah terdekat yang ada outlet jenama idaman. Dah lama usha-usha tapi tak penah masuk. Biasa lalu je. Tapi kali ni dah bulat keputusan. M.A.C me over jom!

Aku beli MAC lightful foundation compact. SA kat situ adalah sangat peramah. Siap touch up muka aku dengan compact powder & blusher kaler oren. Baru ku tahu ade highlight powder utk t-zone supaya muka nampak glow. *saya budak baru belajar. dah nak 30 tahun baru hegeh-hegeh nak belajar* Pastu dia kata utk kulit asian yg mostly sawo matang, blusher kaler oren adalah paling sesuai compared to pink. Lebih natural ye puan-puan. *ilmu haruslah dikongsi bersama supaya tidak lupa*


Ini range MAC lightful rasanya. Aku beli bedak itu saja.

Teksturnya halus, pakai sikit dah melekat kat muka. Pastu muka nampak glow. Itu yang penting. Kulit putih ke, sawo matang ke, gelap ke, takpe. Yang penting bersih & glow. Itu lah yang dikatakan mabeles. Ni dah bercita-cita nak beli eyeshadow pulak. Foundation mungkin juga. Pembelian haruslah berkala supaya bulan2 takdelah kau kena makan mekap. *peringatan untuk diri sendiri*

Tahun depan dah nak masuk series lain dah. Justeru itu ayuh kita menjaga kecantikan luaran & dalaman secara berterusan. Almaklum orang pompuan. Kena jaga itu, jaga ini. Sendiri mau ingat la ek. Lelaki pon kena jaga jugak hokey. Jangan nak bini je cunss tapi awak? Boroi selalu. Hahaha. Cheers! *suami saya adalah menjaga penampilan beliau tapi perut tu dia kata sebagai cushion utk anak tido. alasan!*

nota kaki: besok2 kalau ada gambar guna kamera canggih aku tepek sini ye. La ni pakai camera blekberi. Kejadiannya adalah kurang memuaskan.



Gambar syok sendiri. Kejadian pashmina itu menarik bukan?

Ok babai!
Thursday, September 8, 2011

Salam Lebaran 2011



Hari ni dah berapa syawal kawan-kawan? * counting*


Oh yes. 10 syawal 1432H. Alhamdulillah. Dapat menyambut syawal pada tahun ini. Dan semoga syawal ini bukanlah yang terakhir bagi kita semua.


Bila dah raya, post sempena hari raya adalah wajib. Semua yg ada belog sila apdet sekarang. Hehehehe.


1 syawal tahun ni disambut di Gemas, Negeri Sembilan. Kampung sebelah hubby. Mengikut sistem giliran begitulah kekdahnya. Tahun ketiga menyambut syawal sebagai suami isteri. Alhamdulillah setakat ni sistem giliran dipatuhi dan semoga berterusan sampai bila-bila.


Tapi sabtu - isnin kami di melaka. Puasa kat melaka dulu pastu malam raya baru bertolak balik gemas. Tak jauh dalam 45 menet begitu. So sempat la tolong mak & adik-beradik lain masak juadah untuk raya. Seronok!


Menjelang hari raya..

 
Pembantu setia untuk menyepahkan beras. 

Adik aku ni a.k.a makteh kepada izzah memang terer isi beras dlm ketupat. Kompem ketupat dia sedap, tak keras tak lembik. Setakat ni beliua adalah pemegang takhta tersebut.

Tengok tu. Pembantu sedang memotong sayur yg dah dipotong

Tokey kuah kacang. Tumbuk kacang secara tradiosional di situ.

Aku masak apa? Aku masak rendang ayam ala nyonya & sayur campur. Mak aku pulak masak gulai daging guna rempah buatan sendiri. Semuanya enak. Tak payah letak gambar semasa memasak la ek. Korang pon masak jugak kan? Kikiki.

Juadah berbuka 29 Syawal 1432H. Ketupat daun belum masak. Maka mak suruh rebus ketupat nona supaya kami dapat merasa makanan raya sebelum balik gemas. :)


1 Syawal 1432H

Mula-mula sekali kena letak gambar ini 

Mintak ampun dengan suami. Banyak dosa tu. Sama-sama banyak dosa jadi mari kita saling memaafkan satu sama lain :)

Then baru boleh letak gambar lain yang sewaktu dengannye..

Kuning di hari raya. Ini adalah pilihan beliau. Saya suka!

Eh..eh..berdua aje? Izzah mana Izzah??

Hah ini dia itu budak!

Tido di pagi 1 syawal lebih enak barangkali. Lepas siap pakai baju kurung terus mintak susu nak tido. Siapa suruh bangun pukul 6.30 pagi wahai anak.


Saaaayaaang cucu wan. Duit raya jangan lupa ya! :P

Beratur dik beratur. Ape kena dengan dak mira aku tak tau. Hahaha

Haaa..dah bangun pon kesayangan mama. Muka pisat baru bangun tido.

Bangun je terus dapat wang besar dari maklang. Bak sini mama simpankan nak. 

Ceria berlari-larian di masjid. Kat serting kalau tak silap perkiraan aku.

Anak papa..

Gambar sekeluarga beramai-ramai takde pulak. Tak cukup korum. Ibrahim & co raya kat kampung baru KL. Nanti 16hb mari kita pergi studio amik gambar beramai-ramai yok!

2 Syawal 1423H


Insyirah marah makngah ke? Hehe

Mereka ini raya bersama iPad2. Isk..isk..

Semua orang kena naik buai. Jangan ingkar arahan beliau. Hehe


3-5 Syawal 1432H



Posing bersama kereta sambil menjengketkan kaki. Papa kata praktis nak pakai heels.

Izzah nak amik gambar sendiri tapi punye la dekat camera tu dengan muka dia. 

Begitulah sedikit-sebanyak raya kami. Gambar dengan family melaka tak sempat nak amik secara beramai-ramai. Tapi mereka ada amik gambar pada 1 syawal cumanye kami tiada. Maka tak cukup korum lagi. Kita cuba cari masa nnt amik gambar studio hokey!