Tuesday, November 8, 2011

Hai-O HALAL atau HARAM?



Okay tuan-tuan & puan-puan, yang ini mmg ku copy paste untuk sebaran ye. Harap maklum. :)

Semakin lama semakin banyak spekulasi yang cuba dibuat oleh orang ramai atas status Halal Syarikat Hai-O. Dan makin lama spekulasi ini makin menjadi sampai tak masuk akal. Ramai orang buat spekulasi berdasarkan atas andaian yang dibuat oleh link dibawah ini.
Ni cerita tahun 2007.

Print screen seperti dibawah.

http://www.zaharuddin.net/pelaburan-&-perniagaan/567-perbincangan-hukum-uptrend-a-hai-o.html


Click image for bigger preview.

"Maaf, saya tiada info tentang Hai-o samada plan mahupun produknya, cuma apa yang saya tahu, syarikatnya memang besar dan tersenarai di Bursa Saham Kuala Lumpur dan syarikat ini bukanlah syarikat patuh syariah..." - Zaharuddin tahun 2007.


Zaharuddin tidak langsung mengatakan yang syarikat ini haram atau sebagainya dan beliau pun dah kata yang beliau tiada info langsung mengenai syarikat Hai-O. Beliau hanya memberi andaian sahaja, tetapi timbul spekulasi yang bukan-bukan dari orang ramai tentang perkara ini. Siap buat forum lagi and macam-macam lagi.

So, kami mengambil inisiatif kami sendiri menghubungi Security Comission berkenaan dengan hal ini. Ini bukti yang kami dapati.

TERKINI as at 31 Mei 2010.

http://www.sc.com.my/eng/html/icm/sas/sc_syariahcompliant_100531.pdf


Click image for bigger preview.

P/S: Mane yang still tak puas hati boleh bukak link tu sendiri atau call Security Commission sendiri.

Satu dokumen penuh mengenai semua senarai syarikat yang patuh syariah termasuk terma-terma syarat untuk diklasifikasikan dalam patuh syariah, semuanya ada di nyatakan di sini.

Dan bukti yang paling kukuh yang kami dapati, antara beribu-ribu syarikat MLM di Malaysia ini, hanya Syarikat Hai-O sahaja mendapat pegiktirafan sebagai SYARIKAT YANG PATUH SYARIAH.

Dan Majlis Syariah sangat mengambil berat tentang ini kerana 99.9% usahawan ialah tergolong dalam umat Islam.

Dan Syarikat Hai-O ialah satu-satunya syarikat di Malaysia yang mendapat sijil "PERNIAGAAN PALING BERETIKA" OLEH KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI.

DAN kiter sendiri amat mengambil berat tentang ini seperti anda semua juga kerana kiter ingin mencari rezeki halal dan berkah dan yang di redhai Allah S.W.T.

Jadi, fikir-fikirkanlah...

P/S: Pada semua yang bekerja di syarikat-syarikat MNC atau syarikat yang disenaraikan dalam BSKL tak kirala papan pertama, kedua, ketiga dan tak kirela syarikat itu dari Malaysia or dari luar negara, tak kirela syarikat tu besar seperti oil and gas or syarikat kecik pun, you all dah yakin syarikat tempat you all bekerja tu ialah syarikat patuh syariah?

Sila periksa dengan Security Commision yer.

DAN

Hanya Majlis Fatwa sahaja yang boleh menentukan mengenai issue halal atau haram ini.

Jadi jangan pandai membuat andaian dan spekulasi yang bukan-bukan lagi.

No comments: