Friday, March 23, 2012

Kenapa Perlu Ada Side Income?


Sebelum apa-apa, nak tanya dulu. Siapa yang takde hutang? Rasanya semua orang ada kan? Paling tidak pun hutang belajar. Then hutang kereta, rumah, perabot, kad kredit & macam-macam lagi.



Hutang sebeban. Kalau PTPTN during my study time, 1 semester dapat RM 3,500. Pengajian Sarjana Muda Kejuruteraan ambil masa 10 semester. So total RM 35,000. Itu pokoknya sahaja belum masuk bunga! Fuhh..banyak kan?





Bila dah kerja mulalah nak kena bayar hutang belajar. Masa ni komitmen belum banyak. Bujang lagi so enjoy la dulu kan. Bagi mak ayah 200 - 300 pon ok lagi. Dah kerja mesti nak keluar kereta sebijik. Paling-paling pon myvi. Hutang lagi. Takpe, boleh bayar bulan-bulan ye tak? Lepas tu rasa pulak nak shopping yg menjangkaui kemampuan. Apalagi, apply for credit card. Every month bayar minimum amount pon ok ape. Tak kena black list. Hehehe.

Lepas 2 tahun kerja, decide pulak nak kahwin. Bagus la tu kan. Jauhkan diri dari maksiat =). Sekali saving tak cukup pulak! Fuh cemana ni. Jalan mudah, buat personal loan. Hutang lagi tu. Jangan terkejut ye. Ada pasangan buat personal loan untuk belanja kahwin. Tapi saya tak ye. Saya buat saving berhempas pulas selama 3 tahun, monthly saving + bonus untuk 2 orang. =)

Bila dah kahwin ingat lega la sikit kan. Yelah..dah combine income husband & wife. Tapiiiii sesungguhnya tidak!! Perbelanjaan untuk 2 orang. Rumah lagi, kereta lagi, keperluan diri lagi, bills, eh macam-macam okay. Ada rezeki dapat anak..kena fikir lagi kos bersalin, barang-barang anak, babysitter, susu, diapers. Barang baby je dah cecah RM 2,000 malah lebih lagi bergantung pada jenama & pilihan sesetengah parents. Of course setiap parents nak yg terbaik untuk anak-anak kan? Sebagai contoh stroller yg kualitinya bagus paling koman RM 800. Tu belum sebut yang lain2 lagi. Berpeluh!

Tambah tolak rupa-rupanya income husband & wife tak boleh nak tampung segala perbelanjaan. Kalau boleh pun cukup-cukup makan. Saving untuk kecemasan? Boleh la sikit. Next month ulang lagi perkara yang sama.


Pernah tak korang hadapi situasi sebegini? Negative?? Oh nooooooo!!!!


Nak beli rumah? Confirm la kena pinjam dengan bank kan? Monthly installment cukup tak? Rumah sekarang kalau JB area, double storey memang RM 350k above. Tak dapat dah yang below RM 300k. So please do your maths. Ansuran bulanan mencecah RM 1700. Beli rumah ni long term investment. So bila nak beli kena pilih betul-betul ikut family planning etc.

Bila kira-kira balik, just realize Ya Allah banyaknya hutanggggg. Komitment tiap-tiap bulan makin bertambah tapi gaji takat tu jugak. Increment & bonus pon dah boleh predict berapa.

Macam mana ni???




Seriously need side income kan?? When to start? Today, tomorrow, next year, next 2 years?? The answer is NOW!!! Don't wait!



Make your first step now!


And if you want this,





Time freedom. You won't missed the precious moment in your life =)


Cut off your credit cards! Minimize your debts



Plenty of saving for your retirement


Is that all you are looking for??

Make your first step now. Drop me a message or call


013-7415271
Facebook: Norain Mohd Nizar


I will share with you how. Just using the INTERNET!

No comments: