Thursday, June 21, 2012

Puasa Dan Raya


Gambar hiasan. My favourite kuih raya. Samperit. I memang suka kuih tradisional okeh!
 

Diam tak diam tinggal sebulan je lagi nak menyambut bulan Ramadhan. Lepas Ramadhan, Syawal menjelma. Dua bulan yang sangat dinantikan oleh semua umat Islam seluruh dunia. Bulan penuh rahmat dan barakah. Bila sebut pasal bulan Ramadhan, kita pasti fikir tentang ibadah puasa dan amalan lain yang pahala berlipat kali ganda berbanding bulan lain. Kan?

Walaupun raya lagi dua bulan, I'm sure ramai yang dah start buat budget untuk raya. Persediaan awal kan bagus. Mana nak standby duit untuk balik kampung, baju raya, kasut raya dan segala kelengkapan. Betul kan? So kat sini let me share sample budget raya yang biasa kita buat. Roughly sahaja it depends on individu.

Income bersih (combined husband & wife executive level)  RM 5,000

(-)
Servis kereta                                            - RM   200
Tol, minyak & other expenses                  - RM   500
Baju raya (confirm bukan sepasang)         - RM   500
Kasut raya (sederhana)                            - RM   300
Tudung raya (Arzu? Fareeda? Ariani?)     - RM   300
Hadiah untuk mak ayah                            - RM   300
Kuih raya                                                 - RM   300
Duit raya untuk parents (both side)           - RM   400
Duit raya untuk anak sedara/sepupu          - RM   300
Hiasan rumah                                           - RM   200
Langsir                                                     - RM   500
Bekas kuih raya                                        - RM   200
Bahan mentah untuk juadah pagi raya      -   RM   200

Total                                                        RM 4,200
                                                                                                                                            
Balance                                                    RM   800

Balance RM 800 untuk lepas raya cukup ke?? Itu baru perbelanjaan raya belum masuk komitmen bulanan. Just imagine if u have extra RM 4000 - 4500 just before raya. Banyak tu. Only from Premium Beautiful business. Bukan setakat belanja raya, untuk lepas raya pun lega kan? Then the next next next month ada lagi duit tambahan kan lebih selesa?

Sebelum sale sempena hari raya bermula, ayuh mulakan sesuatu. Bukan untuk shopping sahaja tapi macam-macam lagi. Jangan kita menyesal di kemudian hari. Sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna. =)
Budget raya dah buat so apa tunggu lagi? Komitmen bulanan memang confirm dah ada dalam diari masing-masing kan? Makin lama makin bertambah tapi gaji tetap macam tu even ada increment pun setakat 10% (kalau dapat). Nak berdiam diri atau nak buat sesuatu bukan saja untuk raya tapi untuk masa depan. Bayangkan diri kita 2 tahun akan datang, masih macam sekarang atau sudah berubah kepada hidup yang lebih selesa? Lakarkan impian then berusaha untuk penuhi lakaran tersebut.


The greatest barrier to success is the fear of failure.
The way to get started is to quit talking and begin doing.




Wait no more. Call me or drop me a message now!!

013-7415271



No comments: