Tuesday, September 25, 2012

Kalau Bukan Sekarang, Bila Lagi?


Perasan tak kita selalu mengeluh & merungut bila harga barang naik, harga minyak naik, harga susu & diapers anak naik while kita punya salary tetap macam tu. Komitmen banyak, gaji cukup-cukup makan sahaja. Cukup bulan bayar hutang and repeat benda yang sama every month.

Kalau kita rasa kita dah 'selesa' sekarang, cuba fikirkan gaji kita cukup tak untuk buat saving? I guess most of us will say NO including me. Gaji memang cukup untuk makan pakai belanja everything BUT definitely NO saving. Simpan RM 100-200 sebulan, bila tak cukup duit keluarkan balik.

Back in 2006, masa tu I baru kerja after grad. My first job was as Asst Engineer at private company with a salary of RM 1500. After minus EPF, socso dapatlah around RM 1200. Just imagine with that amount I nak bayar kereta (that time guna kereta ayah so bila dah kerja tolong bayarkan around RM 400), duit minyak, belanja harian and saving untuk kawin. So totally cukup-cukup makan. Hubby (ops masa tu belum kawin lagi so pakwe la kan. hehe) pun baru kerja at Sime Darby tapi bukan terus dapat post Engineer but Apprentice. For the first 6 months basic gaji RM 1000. I remembered he worked very hard, everyday mesti OT sebab nak duit lebih. After that 6 months baru confirm as an Engineer and salary increased & agak selesa untuk saving kawin. Hehe. Kalau nak diikutkan boleh sangat nak keluar Myvi sebijik but we hold it sebab nak settlekan hal kawin dulu plus I dah ada kereta which yg ayah bagi pinjam. So guna je dulu.

A year after I pulak join Sime Darby and alhamdulillah gaji makin baik. Plus the company bonus lagi, so in 2009 we got married =)


8 February 2009

Setiap pasangan yang baru kawin mesti excited nak mulakan kehidupan baru kan. Hehe. Macam-macam nak kena sediakan especially bila nak masuk rumah tak kisah la rumah sendiri or sewa. I thought that we have enough money nak beli macam-macam but hanya mampu beli secara installment. Tapi takpelah asalkan dapat hidup "selesa" sikit. Masa tu rasa macam ok lagi boleh bayar all the installment & masih ada lagi duit lebih untuk shopping ;)

27 October 2009, Izzah lahir. Sangat happy..ye la kan penyeri keluarga :) Bila dah ada anak kena sediakan pula budget untuk susu, diapers, babysitter, pakaian etc. Nasib baik medical covered by company so selamat sikit. But makin hari semakin terasa perbelanjaan yang makin bertambah plus hutang2 lagi and nak bayar kereta. We bought our Altis a week before I delivered Izzah. Rezeki anak. Alhamdulillah. Hari ke hari, bulan ke bulan komitmen makin tinggi sedangkan gaji masih sama and bonus company tak berapa nak banyak sebab company situation not so good that time. Itu pun bonus dah digunakan untuk bersalin and spare for insurans & road tax kereta. Pernah jugak la duit dalam akaun tinggal RM 50 je sementara nk tunggu gaji lagi seminggu. Sedih!

Izzah 7 months. Macam anak jepun kan?

Setiap bulan memang duit dalam akaun singgah kejap je lepas tu susut dengan lajunya macam air. Memang stress. Nak shopping lebih-lebih guna cash memang jauh sekali. Dah la kitorang memang suka shopping lebih2 lagi bila dah ada anak. Semua nak yang best2 tapi tak sedar diri yang tak berapa nak mampu ni. *Insaf*

Selalu fikir macam mana nak dapat duit lebih. Fikirkan bila anak bertambah nanti macam mana. Bila nak beli rumah nanti macam mana. Memang berkecamuk. Pernah jugak try bisnes tudung tapi kejap je sebab rasa macam leceh nak kena restock bagai. So habis kat situ je.

I started blogging in mid 2010 if I'm not mistaken sebab rasa macam seronok baca blog kawan2. Banyak cerita boleh share. And I did blogwalking, jumpa blog Hanis. First time view blog dia memang speechless! Dia boleh shopping sampai 5 designer handbags at one time! Wow banyaknya duit diaaaaaa!! Jual Premium Beautiful sahaja. Dahsyat. That time I memang dah pakai Premium Beautiful. So I was thinking maybe I could try the business. TAPI perasaan takut & tak confident amatlah tebal dan membelenggu diri.

One day, after few times baca blog my schoolmate Ieja, terdetik nak BBM dia, lebih kurang begini

Me: Ieja, bila nak stori mori pasal bisnes ni
Ieja: Boleh je..ain ada nak ke KL or balik Melaka?
Me: Ada, this weekend
Ieja: Ok cantek tu..boleh la kita jumpa.

So berjumpalah kami di KFC Jasin. Hehe. Ieja explain details step by step, and the best part is just guna Facebook & Blog as a marketing method! Ini sudah bagus. FB ada blog pon ada. Tapi masa tu masih 50-50. Biasalah kita ni kalau benda baik ade je hasutan. Kalau yang tak baik laju je kan ;)

After discuss dgn hubby, dia ON je tapi part modal tu dia kurang setuju dgn cara yg I nak guna. But Ieja keep convience me that I can do this business and I already have 3 customers waiting for Premium Beautiful!! Berbekalkan sedikit keberanian I slowly made my first step. First step yang bakal menentukan beribu-ribu steps yang bakal ditempuh. Daripada perasaan 50-50 itu, alhamdulillah I ikut 50% yang POSITIVE which brings me to whom I am today. I can feel the transformation inside out. Alhamdulillah now dapat ringankan sikit komitmen every month plus boleh saving lebih and bonus from bisnes 4 figures mmg tak lari.


My first bonus :)
Achievement RM 100,00 Sales In A Month!!

BIG bonus again. Alhamdulillah


Qualify melancong ke Guangzhou China!!

Walaupun perjalanan masih jauh but I can imagine me in the next 2 years. Macam mana nak imagine? Tengok je depan mata successful mentors..young and rich entrepreneur yet famous!! Again, I am thankful sebab berada dalam Group yang kukuh dan hebat.

If I just wait & see Ieja buat dulu sampai berjaya baru I nak buat, rasanya tak rasa kehidupan macam sekarang. I choosed to do it together till we succeed instead. Thank you Ieja for your guidance. And thank you husband for your love and support.

So guys, think about this. Cost of living keep increasing. How about our savings, parents, kids education, medical and macam-macam lagi yang perlukan duit. Why don't we do something now for a better life current and future. When the opportunity comes to you, grab it. Percaya dengan rezeki yang Allah beri iaitu dalam bentuk PELUANG. Peluang untuk mengubah diri ke arah yang lebih baik. InsyaAllah with proper guidance and strong will we could succeed.


I promised to give them the best that I can. InsyaAllah. My life, my babies, my love


My die hard supporter, my pillars, my love, my everything


YOUR DREAMS WILL NEVER COME TRUE IF YOU DON'T CHASE THEM

TAKE A CHALLANGE FOR A BETTER LIFE

START YOUR BEAUTIFUL JOURNEY WITH ME

Call/text/whatsapp
013-7415271

Friday, September 21, 2012

Volkswagen Das Auto Show 2012


DO YOU HAVE A DREAM CAR?

YES? NO? MAYBE?


Dulu selalu berangan nak pakai luxury car. Berangan je la tapi..entah bila nak dapatnya. But since I'm doing Premium Beautiful business, I foresee yang angan-angan tu memang boleh jadi kenyataan. Cara dah ada depan mata so just follow je. Bersyukur sangat dijodohkan dengan bisnes Premium Beautiful. Banyak sangat benefit yang boleh kita nikmati. Free trip melancong ke oversea, rewards, awards, kereta idaman which tak perlu guna duit gaji, even company bagi fund lagi untuk beli kereta. Awesome kan?

Last 2 weeks we had a chance to go to Das Auto Show at Kuala Lumpur Convention Center. Truly excited!!! Hubby lagi excited sebab nak tengok puas-puas Passat CC. Kata dream car kan..biasa nampak kat jalan raya je. Hehe.


Enjoy the photo ;)


Sporty look

 

Aiming of driving this car. InsyaAllah

 
Izzah pun nak

Awesome back view!!! I mean the car. LOL

Amik feel dulu

The icon is back!!

Red beetle

A pitstop for little bugsters. At least kids tak bosan while the parents busy with the cars =)

Siapa nak kaler ni..Izzah ke papa?

Papa mama kakak sibuk tengok kereta, Ifra tido je

Papa tengah racing, Izzah fikir apa la tu


Yes think blue. Save our environment :)

Are you one of VW fan?



SO WHAT IS YOUR DREAM CAR?

Share with me & I'll show you how to make it become reality

013-7415271

Biozone Food Purifier - Be Healthy For Your Love One



Have you ever think about your food intake everyday? Does it safe for your body and health? Does it free from toxin and chemicals?

As everybody knows, our daily life memang terlalu terdedah dengan pencemaran alam sekitar. Pencemaran udara, pencemaran air and macam-macam lagi.

And of course, sumber makanan kita juga terdedah kepada pencemaran. Kita sedar semua ini, but ada tak kita ambil langkah berhati2?


Ambil contoh, ayam. Most of us suka makan ayam kan? Especially yang kulit sangat crunchy itu. Kita tau ayam zaman sekarang tak macam ayam zaman dulu. Ayam zaman sekarang ni penuh dengan suntikan. Right?

What does it mean kalau ayam penuh dengan suntikan? Maknanye, ayam zaman sekarang ni penuh dengan toxin...betul tak??


Kita tau ni semua, but ada tak kita avoid dari makan ayam? Rasanye tak kan? Kalau kita avoid, for sure KFC dah bankrupt & banyak pengusaha2 ayam hidup tutup kedai...


Well, daripada kita avoid makan ayam, what if kita detox ayam mentah before we cook & eat. Macam badan kita juga kena detox untuk singkirkan toxin yang dalam badan barulah rasa sihat.

Ini eksperimen yang telah dibuat oleh my leader Hanis Haizi.


Before purification &  after a few minutes .. Tu bukan sekadar buih tau, tapi tu lah toxic or racun yang keluar dari ayam tu .. Buih tu ada bau busuk. *Photo credit to www.hanishaizi.com





Membentuk fatty acid which cannot be burned or melted! Just imagine that fatty acid kat dalam badan kita banyak mana dah. Phewww!


Mendakan toxic ni akan terapung di atas buih-buih bila dibakar toxic tu semakin mengeras .. Agak2 sebab ni ke kulit ayam sangat rangup? Huhuhu


So..it's time to do something for prevention. The best food purifier in town!! 


*BIOZONE FOOD PURIFIER bukan saja detox ayam..tapi daging, sayur2an, buah2an, seafood etc. 
   

Now dah clear kan??
Just imagine acid tu ada dalam badan kita...itu yg boleh jadi macam-macam penyakit seperti kanser & obesiti.

Zaman mak ayah kita, bila dah berusia baru timbul penyakit2...zaman kita pulak 30-40 an dah ada macam2 penyakit...macam mana pulak zaman anak2 kita?? TAKUTNYA bila fikirkan..



Sanggupkah kita terus mengabaikan kesihatan dan kebersihan makanan kita?

WAIT NO MORE!!


GET YOUR BIOZONE FOOD PURIFIER NOW!!


Special price for my customers. Hurry up. Order now!!

Call/text/whataspp me

0137415271
Facebook: Norain Mohd Nizar

Wednesday, September 5, 2012

Salam Lebaran 2012


Berlalulah sudah Ramadhan sebulan berpuasa
Tiba Syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

** update blog sambil dengar lagu raya **

Hi semua..bersua kembali kita. Hari ni dah pun 18 Syawal. Oh cepatnya masa berlalu kan? So how's your raya? I am sure masing-masing menyambut raya dengan penuh kesyukuran & keriangan bersama keluarga & sanak saudara. Well for me tahun ni lebih bermakna sebab raya tahun ni dah berempat. Happy sangat walaupun Ifra masih lagi baby. Masa first raya umur dia baru 40 hari tapi sama-sama excited nak beraya. =)

Aidilfitri tahun ni kami sambut di Melaka dulu. Kebetulan tahun ni memang turn raya di Melaka dulu & just nice pulak tengah cuti berpantang kan..Hangus puasa 19 hari, dapat puasa 10 hari je yang hujung-hujung tu. It's okay. Gigihlah mengganti nanti. Huhuhuhu. Theme color tahun ni adalah brown. Maka brownies lah kita di pagi 1 Syawal =)


Selamat Hari Raya Aidilfitri dari kami sekeluarga. 

Four of us. Suka sangat gambar ni. Love u all!!!

Ayahanada, bonda and the cucusss. Dah 3 orang tahun ni. Izzah, Ifra & Waiz

My heart, my soul, my everything

Bonda tercinta

My little girl Ifra Afiqah

Bapa mertuaku & ibu mertuaku yang sporting!

Ifra tido dalam carseat, Izzah dah sibuk nak tengok gambar kat pakcu dia, mama & papa maintain. =)


Back to Jasin..purple pula kita


Semua kena buat tangan sama macam Izzah. It means "peaceeee". ahahaha.

Anyway, setiap raya pasti ada kenangan tersendiri. For me, raya kali ni bertambah meriah. Anak bertambah, rezeki pun bertambah. Alhamdulillah. Bersyukur sebab buat bisnes Premium Beautiful sebabnya rezeki tak pernah putus even boleh dapat income lebih dari gaji kerja hakiki. Anda semua pun boleh. Tambahan pula after raya ni sure ramai yang tak cukup duit untuk belanja macam-macam. Senang je, contact me okay!


SALAM AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN
AIN + EZAM + IZZAH + IFRA