Tuesday, September 25, 2012

Kalau Bukan Sekarang, Bila Lagi?


Perasan tak kita selalu mengeluh & merungut bila harga barang naik, harga minyak naik, harga susu & diapers anak naik while kita punya salary tetap macam tu. Komitmen banyak, gaji cukup-cukup makan sahaja. Cukup bulan bayar hutang and repeat benda yang sama every month.

Kalau kita rasa kita dah 'selesa' sekarang, cuba fikirkan gaji kita cukup tak untuk buat saving? I guess most of us will say NO including me. Gaji memang cukup untuk makan pakai belanja everything BUT definitely NO saving. Simpan RM 100-200 sebulan, bila tak cukup duit keluarkan balik.

Back in 2006, masa tu I baru kerja after grad. My first job was as Asst Engineer at private company with a salary of RM 1500. After minus EPF, socso dapatlah around RM 1200. Just imagine with that amount I nak bayar kereta (that time guna kereta ayah so bila dah kerja tolong bayarkan around RM 400), duit minyak, belanja harian and saving untuk kawin. So totally cukup-cukup makan. Hubby (ops masa tu belum kawin lagi so pakwe la kan. hehe) pun baru kerja at Sime Darby tapi bukan terus dapat post Engineer but Apprentice. For the first 6 months basic gaji RM 1000. I remembered he worked very hard, everyday mesti OT sebab nak duit lebih. After that 6 months baru confirm as an Engineer and salary increased & agak selesa untuk saving kawin. Hehe. Kalau nak diikutkan boleh sangat nak keluar Myvi sebijik but we hold it sebab nak settlekan hal kawin dulu plus I dah ada kereta which yg ayah bagi pinjam. So guna je dulu.

A year after I pulak join Sime Darby and alhamdulillah gaji makin baik. Plus the company bonus lagi, so in 2009 we got married =)


8 February 2009

Setiap pasangan yang baru kawin mesti excited nak mulakan kehidupan baru kan. Hehe. Macam-macam nak kena sediakan especially bila nak masuk rumah tak kisah la rumah sendiri or sewa. I thought that we have enough money nak beli macam-macam but hanya mampu beli secara installment. Tapi takpelah asalkan dapat hidup "selesa" sikit. Masa tu rasa macam ok lagi boleh bayar all the installment & masih ada lagi duit lebih untuk shopping ;)

27 October 2009, Izzah lahir. Sangat happy..ye la kan penyeri keluarga :) Bila dah ada anak kena sediakan pula budget untuk susu, diapers, babysitter, pakaian etc. Nasib baik medical covered by company so selamat sikit. But makin hari semakin terasa perbelanjaan yang makin bertambah plus hutang2 lagi and nak bayar kereta. We bought our Altis a week before I delivered Izzah. Rezeki anak. Alhamdulillah. Hari ke hari, bulan ke bulan komitmen makin tinggi sedangkan gaji masih sama and bonus company tak berapa nak banyak sebab company situation not so good that time. Itu pun bonus dah digunakan untuk bersalin and spare for insurans & road tax kereta. Pernah jugak la duit dalam akaun tinggal RM 50 je sementara nk tunggu gaji lagi seminggu. Sedih!

Izzah 7 months. Macam anak jepun kan?

Setiap bulan memang duit dalam akaun singgah kejap je lepas tu susut dengan lajunya macam air. Memang stress. Nak shopping lebih-lebih guna cash memang jauh sekali. Dah la kitorang memang suka shopping lebih2 lagi bila dah ada anak. Semua nak yang best2 tapi tak sedar diri yang tak berapa nak mampu ni. *Insaf*

Selalu fikir macam mana nak dapat duit lebih. Fikirkan bila anak bertambah nanti macam mana. Bila nak beli rumah nanti macam mana. Memang berkecamuk. Pernah jugak try bisnes tudung tapi kejap je sebab rasa macam leceh nak kena restock bagai. So habis kat situ je.

I started blogging in mid 2010 if I'm not mistaken sebab rasa macam seronok baca blog kawan2. Banyak cerita boleh share. And I did blogwalking, jumpa blog Hanis. First time view blog dia memang speechless! Dia boleh shopping sampai 5 designer handbags at one time! Wow banyaknya duit diaaaaaa!! Jual Premium Beautiful sahaja. Dahsyat. That time I memang dah pakai Premium Beautiful. So I was thinking maybe I could try the business. TAPI perasaan takut & tak confident amatlah tebal dan membelenggu diri.

One day, after few times baca blog my schoolmate Ieja, terdetik nak BBM dia, lebih kurang begini

Me: Ieja, bila nak stori mori pasal bisnes ni
Ieja: Boleh je..ain ada nak ke KL or balik Melaka?
Me: Ada, this weekend
Ieja: Ok cantek tu..boleh la kita jumpa.

So berjumpalah kami di KFC Jasin. Hehe. Ieja explain details step by step, and the best part is just guna Facebook & Blog as a marketing method! Ini sudah bagus. FB ada blog pon ada. Tapi masa tu masih 50-50. Biasalah kita ni kalau benda baik ade je hasutan. Kalau yang tak baik laju je kan ;)

After discuss dgn hubby, dia ON je tapi part modal tu dia kurang setuju dgn cara yg I nak guna. But Ieja keep convience me that I can do this business and I already have 3 customers waiting for Premium Beautiful!! Berbekalkan sedikit keberanian I slowly made my first step. First step yang bakal menentukan beribu-ribu steps yang bakal ditempuh. Daripada perasaan 50-50 itu, alhamdulillah I ikut 50% yang POSITIVE which brings me to whom I am today. I can feel the transformation inside out. Alhamdulillah now dapat ringankan sikit komitmen every month plus boleh saving lebih and bonus from bisnes 4 figures mmg tak lari.


My first bonus :)
Achievement RM 100,00 Sales In A Month!!

BIG bonus again. Alhamdulillah


Qualify melancong ke Guangzhou China!!

Walaupun perjalanan masih jauh but I can imagine me in the next 2 years. Macam mana nak imagine? Tengok je depan mata successful mentors..young and rich entrepreneur yet famous!! Again, I am thankful sebab berada dalam Group yang kukuh dan hebat.

If I just wait & see Ieja buat dulu sampai berjaya baru I nak buat, rasanya tak rasa kehidupan macam sekarang. I choosed to do it together till we succeed instead. Thank you Ieja for your guidance. And thank you husband for your love and support.

So guys, think about this. Cost of living keep increasing. How about our savings, parents, kids education, medical and macam-macam lagi yang perlukan duit. Why don't we do something now for a better life current and future. When the opportunity comes to you, grab it. Percaya dengan rezeki yang Allah beri iaitu dalam bentuk PELUANG. Peluang untuk mengubah diri ke arah yang lebih baik. InsyaAllah with proper guidance and strong will we could succeed.


I promised to give them the best that I can. InsyaAllah. My life, my babies, my love


My die hard supporter, my pillars, my love, my everything


YOUR DREAMS WILL NEVER COME TRUE IF YOU DON'T CHASE THEM

TAKE A CHALLANGE FOR A BETTER LIFE

START YOUR BEAUTIFUL JOURNEY WITH ME

Call/text/whatsapp
013-7415271

2 comments:

shalizaaziz said...

betul tu ain .. kalau tunggu, xleh nak lompat bintang sama di Paris nt ;) thanks babe, bg aku kepercayaan utk guide ko .. congartss coz biarpun jauh, tp tetap berjaya .. just look at ur team now, growing & stronger .. byk lg yg kita nak capai bersama after this ..

Nur Fadhilah Abdul Wahab said...

Goosebumps....meremang bulu roma baca....nak follow jugak berjaya....