Friday, November 2, 2012

Family Vacation In Langkawi


Sempena cuti panjang (5 hari) yang lalu, kami sekeluarga telah pergi ke Pulau Langkawi selama 3 hari 2 malam pada 28 hingga 30 Oktober 2012. Ayat macam buat karangan kat sekolah kan? Hahaha.



Anyway, this family holiday was planned by my dad. Awal-awal dah booking chalet at Pantai Cenang, Langkawi. The chalet named Laguna Baron Langkawi. Banyak sangat perkataan Baron kat Langkawi. Apakah maksudnya? Or Baron tu adalah nama syarikat? Am not sure.

For me the chalet room memang nice. My dad booked 2 rooms occupied with 2 queen beds each. So amatlah selesa. Ahli rombongan seramai 9 orang. 6 dewasa, 1 kanak-kanak, 2 bayi. Hehe.

Bayi comel bernama Ifra Afiqah *this photo was captured by Izzah Ardini*

At Jeti Kuala Perlis. Bonda, Waiz Imtiyaz, Izzah Ardini, Ayahanda, Lil Brother. Ayah tengah kira duit nak beli tiket barangkali.

The loving couple. Ehem.

Gambar dalam feri tiada sebab amatlah sempit antara seat depan dan belakang and feri pulak full house. So tak dapat lah nak mengabadikan kenangan gitu. Nasib baik naik feri from Kuala Perlis. Perjalanan ambil masa dalam 45 minit je. If from Kuala Kedah, sejam setengah kot. We decided to took ferry from Kuala Perlis memandangkan ada 2 babies & 1 preschooler (3 years kira preschooler kan?). Biar lama dalam kereta jangan lama dalam feri. Begitulah kekdahnya. Alhamdulillah Izzah takde mengadu pening ke apa. Excited lagi ada. First time uolss naik feri.

At Jeti Kuah. Dah kenapa Izzah bergambar tengok tiang?

Sampai je Jeti Kuah, terus call incik kereta sewa. If u guys pergi sana don't worry. Ulat feri, kereta sewa ramai sangat. Pilih je la mana nak. Hehe. Dapat je kereta terus ke chalet. Perjalanan from Jeti Kuah to Pantai Cenang ambil masa lebih kurang 30 minit. Sampai chalet, mommies yang beranak kecil terus mandikan anak & siapkan untuk tidur. Bukan baby je tido, bapak2 budak pun tido masing-masing tak sedar yang semua belum lunch. Time tu dah 4.30pm!

After everybody dah dapat hilangkan pedih mata, at 6.00 pm we all pun keuar cari kedai makan terdekat. Banyak jugak kedai makan area Pantai Cenang. Mostly Thai food, sedaplah jugak sebab masing-masing dah kebuloq. ;P


Nenek sembang petang bersama cucu-cucu di depan kedai makan


After having lunch + dinner, we all zass ke Pekan Kuah. Nak pergi survey harga Corelle kononnya. Pergi 3 tempat iaitu RAMS (berdekatan dgn Pekan Rabu), Haji Ismail Group (HIG) at Pekan Kuah and Langkawi Saga.

Sedikit review, di RAMS harga corelle adalah mahal. HIG memang banyak bangat pilihan design Corelle & offered a great package of 16 pcs and 20 pcs. Harga memang jauh lebih murah compared to RAMS. Langkawi Saga pula, harga sama dengan HIG tapi tak banyak sangat choice. So mesti dah boleh teka yang mana bakal diserang oleh kitorg kan? Hehe. Kitorg merujuk kepada saya dan suami saya sahaja. Yang lain adalah peneman setia.

The next day, we all ke Under Water World Langkawi. Bersebelahan dengan Laguna Baron Chalet. Harga tiket tak pasti sebab ayat yang beli semua tapi u all boleh la tanya incik google okay ;)


At Under Water World entrance



Izzah nak amik gambar dengan aunty pulak










Kalau rombongan sekolah harus catit dalam buku nota ni


Izzah tunjuk turtle tapi turtle takde dalam gambar


Ifra mengantuk


Izzah with her atuk & nenek


Parrot!


Four of us


Sea lion sedang tidur


Penguin sedang bersosial


Nak jugak bergambar dengan penguin. Hehe


Pakailah Premium Beautiful untuk mendapatkan badan yang langsing dan sihat =)


Bergambar di pergunungan salji uolss!!










Sea horse sedang beradu. Semua diam tak bergerak

Subhanallah..beautiful creature


Genius girl with her new sunglasses. Beli terus pakai


Mama, ambik la gambar Izzah lagi sekali


Settle je jelajah hidupan laut, masing-masing pun dah lapar and terus pegi lunch at Padang Matsirat.






Sebagai bukti dah sampai ke Padang Matsirat. LOL

After lunch ayah ajak singgah tengok Beras Terbakar & Makam Mahsuri. Disebabkan cuaca adalah terlalu terik, maka mak tak koser nak keluar angkut baby yang baru nak tido. So kita amik bau je k. Hihi


Lunch sudah, amik bau pun sudah maka ayuh kita bergegas ke Jeti Kuah sebab tak lain tak bukan nak pergi survey pulak HIG at Jeti Kuah. Sampai je tengok2 patern yang kitorg nak, harga sama je dgn HIG kat Pekan Kuah so taknak tunggu lama2 terus rembat je. Kalau pegi Langkawi tapi tak shopping pinggan mangkuk segala memang tak lengkap. Kebetulan we all memang nak beli set pinggan mangkuk cawan periuk for our new house. Alang-alang menyeluk pekasam, biar ku rembat 2 set Corelle! Tak gitu? We all ada add on few items but frankly speaking, if ada yang set silalah beli set tersebut sebab beli loose adalah sangat mahal kalau campur pinggan mangkuk cawan segala. Sebijik pinggan makan RM 28. Mangkuk kecik RM 36. Amik kau! But if u have extra budget, why not kan?

Dah alang-alang sampai, tangkap sekali Corning Ware yang sedondon dengan set corelle tu. Tidak ketinggalan 2 biji Pyrex yang juga dalam pakej yg sangat berbaloi. Haaa korang yang tak pernah pegi Langkawi untuk beli pinggan mangkuk Corelle mesti terliur kan? LOL. Apa lagiii cepat-cepat book flight ticket sekarang jugak!



Tu diaaaa hasil tangkapan di HIG. Makin kayo la pakcik Hj Ismail

Tak lupa juga coklat sebagai manisan. Murah je uollsss


Sebelum meninggalkan chalet adalah wajib mengabadikan kenangan walau sekeping dua.

Ini Izzah yang snap =)



In overall, we really enjoy the holiday. Actually tak cukup korum but still we had fun. In fact ayah is planning for family vacation 2013. Kemana kita? Bandung? We will see..

Best kan dapat spend QUALITY times with family. Money is no longer an issue. Kalau dulu nak pergi bercuti dalam Malaysianpun rasa macam tak mampu. Now alhamdulillah. Berkat usaha konsisten dalam bisnes Premium Beautiful, segalanya bukan mustahil. Aiming to have time and financial freedom soon. InsyaAllah..I'm working to it now.

If you want it too, just call/text/whatsapp me at 013-7415271. See u!!


* Date for London & Paris fully sponsored trip dah tahu. Can't wait!!*

4 comments:

Mohd Ridhuan said...

Ni isi rombongan tetap kena catat nota sebab nak update blog ;p

bila tgk rombongan cik kiah camni memang seronok .. ni yang xsabar ke paris ni .. 2 bas kite2 je :)

Karturian Karturian said...

Salam, nak tanya psl berat utk sekotak set corningware (if u boleh agak since u dah beli n bawa naik flight). Sy pon nk ke laangkawi bulan depan. Luggage saya amek dlm 15kg saja (Sbbpg dgn air asia je). so nk try budget2 berape bijik boleh beli. hehe. Tq

Karturian Karturian said...

Salam, nak tanya psl berat sekotak set mangkuk corning or pinggan correlle (if u boleh agak since u dah bw naik flight). Sy nk ke langkawi jg next month so nk agak brape biji boleh beli. Saya naik Air Asia and luggage brg sy cuma amek 15kg. So nk budget lah. Tq in advance ya.

Ain @ Mama Ardini said...

Duan : haha..tau xpe. mesti catit dlm note sbb nk update blog..nanti LP lagi byk kena catit..hehe

Karturian: wsalam..thanks for dropping by..
I'm not sure berapa kg since i went there by ferry & car..hehe. but if u nak beli 1 set corning ware (agak berat)and 1 set corelle 16pcs, will be less than 10kg. But u consider sekali baju n other things yg u beli i.e. chocs :)