Thursday, October 2, 2014

Oriental Pearl TV Tower, Shanghai

Assalamualaikum & hello readers ,

Sambung cerita our first day di Shanghai.

So after we had our lunch, we're headed to the Oriental Pearl TV Tower yang menjadi mercu tanda Shanghai. Biasa tengok dalam gambar je kan. I was expecting we just took some pictures and then check in to the hotel. But it wasn't. We were going to the top. Weehuuu!!


The tower is 468 meter high, and we were going up to 263 meter. Fuh best! Tengok dari luar memang cantik tower ni. Unique.

It's me with the tower. Biasa tengok dalam gambar je kan. Now dah ada kenangan dengan tower ni.

Selalu dia snap pic kita kan. Now kita snap pic dia pula :)

Jom.. #followmeto Oriental Pearl TV Tower

Hahahahahahaha

Welcome..welcome..

Jom beratur
Sambil queue sambil check whatsapp

See the queue? Very long. Because it's weekend!

The deco. Guna tanglung

And yeay! We are at 263 meter of the ground. You can see the whole Shanghai City from here.

Memang cantik view daripada atas ni. Shanghai as we knew is a modern city. Segalanya batu-batuan. Sky scrappers tak usah cakap. Banyak. Kalau nak tengok bulding mesti kena mendongak tambah pula orang tak berapa nak tinggi. Hehe.

Reflection



Ada juga souvenir shop di atas ni

The Diamond Circle

After sightseeing at 263 meter high, we go down a little bit to 259 meter. The tourist guide dah inform awal-awal this one could be so interesting.


And yes it is!! Adrenalin rush!!!


See that?? Transparent uolss!! Boleh nampak bawah. Huhu. Gayat

Masa sampai je kat tingkat tu, dengar orang menjerit-jerit. I wonder why. Sekali tengokkkk memang oatut pun menjerit. Kecut perut kot!! 


First time nak pijak lantai transparent tu, mak aih serius gayat rasa macam jatuh ke bawah je. Tapi alang-alang dah sampai sana, layan je lah kan. Lagi pun according to our friend yang dah pernah ikut tour sendiri ke Shanghai, memang takde naik Oriental Pearl TV Tower ni. Just tengok dari jauh je. So ni dah ada peluang FREE, gunakanlah sebaiknya ye tak?


Amacam? Ada berani?

Posing pengantin =)

Me being brave. Yeah!

Betulkan tali kasut. Phew!


Agak-agak if u all pergi sini, nak try tak this transparent floor?



Muka expand pulak bila #selfie sambil baring. Hehe


Are you dare to stand on this transparent floor?

His #selfie


Okay dah puas sightseeing and screaming and adrenalin rush, it's time to go back to the hotel. Check in!!

oh oh tee dee for the first day in Shanghai

Suami isteri :)

Sebelum check in hotel, we had a dinner. Again chinese halal food.

Tak ingat nama restaurant tapi di hotel :)

Nak tahu cerita best di restoran ni tak?

Toilet bersih. Tapiiiii pintu transparent! Ohhh emmm geee!! Hahaha. If kita dalam toilet, we can see clearly orang kat luar. If kita diluar toilet, boleh nampak juga orang kat dalam tapi kabur-kabur. Gosh. Tak senang nak berurusan. lol!


Sekian sahaja cerita hari pertama. In the next entry I will share about the hotel we stayed ya. It's Radisson Blu Hotel.


Till then. See ya.


Thank you for reading!

No comments: