Saturday, October 4, 2014

Shanghai 2014 | The Bund, Tian HouSilk, AP Plaza

Our day 2 in Shanghai was totally exciting!

Nak tahu kenapa? Okay jom baca sampai habis ye.

Day 2 begins with breakfast. Me seperti biasa hanya breakfast di bilik dengan Mineral Coffee and roti. Breakfast memang disediakan di hotel cuma iolss "rajin" nak turun. Lol.


Red theme for Day 2

Seperti juga during trip to Gold Coast, Australia kami sepakat buat t-shirt sama for our team The Diamond Circle. Kali ni we choosed red colour sesuai dengan negara China. Merah melambangkan keberanian :)


Our first stop of day 2 was The Bund.

The Bund is at the Old City Shanghai. From here kita boleh nampak the New City of Shanghai yang ada Oriental PEarl TV Tower tu. This is the must visit place in Shanghai and take a lot of pictures here.


Beautiful view at The Bund. Macam kat United Kingdom :)

Turun je bas terus nak snap gambar. Aini kenapa tidur? Hehe

Waktu ni windy. Best sejuk je.. #ootd

Just love this photo. Kecohness Olyn. Haha


Familiar with the background? If google Shanghai confirm keluar gambar background belakang tu. Mercu tanda Shanghai

Our #wefie #selfie at The Bund!

Since view di sini sangat cantik, so we took opportunity to take a group photo.

Pose gedik santai. Maafkanlah kami. Hehe. Bila dah ramai-ramai macam ni lah jadinya.

The Glampreneurs having fun!

Lompat! Tapi ni tak cukup korum lagi

Banyak shot. Rasanya ni yang paling ok. Go TDC!

Apakah gaya anda? Ini gaya kami..!!


Asyik gambar gegirl je kan. Mana the boys? Nah ini dia.

Nak gedik santai jugak. Hehe.

Sorang terlebih excited nak lompat. Hehe. Comey Abang Rijal

Macam-macam gaya #glamlelaki ni kan


www.norainezamshah.com
Me at The Bund. Bestnya dah sampai sini

www.norainezamshah.com
Follow us to the next destination, Vienna & Budapest!


Haaa...banyak kan gambar? Itu baru di The Bund. Belum tempat lain lagi. Bila travel ramai-ramai dengan kawan-kawan macam ni memang seronok. Our friendship bonding pun makin erat. Suka sangat.


Tourist :)



The Old City Shanghai. Cantik bangunan kat sana.And ada city sightseeing bus.


Yang paling berjasa, suamiku. Love you babe!


After The Bund, We went to Tian Hou Silk House di mana silk dihasilkan. Boleh tengok macam mana proses penghasilan kain sutera secara live.

Faham ke? Tengok gamabr je lah ye.

Dari ulat menjadi benang. 

Baru tahu yang ulat sutera makan daun mulberry. Kalau tak pergi silk factory mungkin tak tahu kan..


Khusyuk mendengar penerangan

 Then we had some shopping!!

Itu semua cadar silk. Harga? lebih kurang sama dengan Aussino cuma yang ini silk. If pengantin baru memang sesuai cadar ni =)

Di sini ada juga dijual baju-baju, silk shawl, cheongsam dan segala jenis pakaian traditional Chinese. I bought cheongsam for myself and my daughters. So cute okay Cheongsam. Vhinese New Year nanti boleh pakai.

Yeay dah shopping!!


While waiting for me and fellow Glampreneurs shopping, hubby and his friends having some fun.


www.norainezamshah.com
Hubby wearing rambut pelesu




Hahahahaha. Rambut pelesu uollsss!! Boring sangat mereka ni menunggu agaknya. lol.


Then we off for lunch and solat at Mesjid.


Halal restaurant

Alhamdulillah berpeluang solat di sini..rezeki namanya

Imam muda at Xiao Tao Yuan Mesjid. Yes they called it mesjid here.


Selesai solat and lunch, we went for another shopping spree at AP Plaza. Shopping lagi..!! Di sini ada banyak kedai yang boleh tailor made suit, coat, jacket, shirts, dress..you just name it and they can deliver to hotel. Senang kan? Harga pun berpatutan tambahan it's tailor made means ikut ukuran badan kita.




I bought a new blazer for myself.

Pakcik tu tengah ukur.

Kalau ke China, ada sedikit masalah komunikasi. Not all of them speak English. Most of them speak their bahasa ibunda. So kita di Malaysia patut rasa bangga bertutur dalam bahasa ibunda kita ya.


Hubby got his CHinese traditional costume for the Gala Dinner the next day!


Okay habis shopping. What a long day. Around 6.00pm we take a move. Perlu diingatkan di sini, sesetengah penjual di AP Plaza ni garang dan ada juga yang berlagak. Well I have to say this. Ada juga yang baik hati. Contoh macam kedai beli baju hubby ni. Peramah dan nak bargain pun senang.

Tips nya, kalau kita betul-betul berkenan then tanya harga. Penjual akan letak harga. After that kita pula letak harga and make sure harga rendah. Then bargain dan please beli barang tu. Sebab ada jenis yang gangster kejar sampai luar kedai. Tapi boleh dapat harga yang kita nak. Saje je diorang ni. Iolss pun kurang faham. Budaya dan cara setiap tempat berbeza kan? Itulah orang kata jauh perjalanan luas pengalaman.


Later at night we had a cruise at Huangpu River. Awesome beautiful view Shanghai at night!!


Stay tune ya.


Thank you for reading!

No comments: