Monday, November 24, 2014

Tips Sihat | Senaman Ringkas Di Rumah

Assalamualaikum & hello all :)

Dah dinner semua? Makan apa tadi u all? :)

Alhamdulillah sejak share 6 Tips Kurus Dengan Cepat tempoh hari, ramai yang bertanya lebih lanjut tentang pemakanan dan juga senaman apa yang boleh dibuat. Maklumlah kan..kebanyakan kita bekerja kadang-kadang rasa takde masa nak senaman. Even yang suri rumah atau bekerja sendiri pun sibuk dengan tugas harian kan.

Okay, actually senaman ni tak semestinya perlu ke gymnasium. Senaman di rumah pun boleh tau :) So today nak share few exercise yang boleh kita buat di rumah. Free saja :)



Plank

Plank exercise.


First time buat plank ni memang gigil habis. Lengan, kaki, the whole body semua bekerja. Plank ni bagus untuk menguatkan otot di bahagian perut. Waktu nak buat plank bagi orang yang sibuk? U all cuba buat pagi bangun dari tidur dan malam sebelum tidur. Jangan lupa ya!


Dapat buat 5 minutes plank ni dah ok sangat dah





U all boleh buat plank exercise ni bermula dengan 20 saat, ulang 3 kali. Tiap-tiap hari buat sampai perut kempis. Hehe.


Seterusnya boleh buat senaman untuk lengan pula. Yang ini perlukan dumbell. Tak perlu yang berat sangat. Yang 1 kg pun dah cukup atau kalau takde dumbell, boleh juga pegang botol air mineral kecil tu. Jimat kan?


Let's tone our arms!

Lunges


Lunges

Ini pula bagus untuk peha. Yang nak kecilkan peha seperti saya bagus buat senaman ni. 

Let's try it!


Squat

Bagus untuk naikkan & cantikkan punggung. Aset tu :)

Squat



Zumba!

This one my favorite. Whole body exercise and you can enjoy it too. Biarpun peringkat awal tak dapat buat semua routine tapi lama-lama dah biasa. Luckily our TV is smart TV. So just connect to youtube and zumba depan TV. Hehe.




So macam mana? Agak-agak boleh buat tak di rumah? Cuba dulu okay! Nanti boleh whatsapp me too. Kita buat challenge exercise di rumah nak?


Text me at 013-7415271and I'll share few tips with you.

Selamat bersenam untuk kesihatan yang lebih baik. Jangan lupa pakai Premium Beautiful ya :)



Thank you for reading!

No comments: