Sunday, July 26, 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum & Hi all :)


Rasanya masih belum terlambat nak ucapkan Salam Aidilfitri kepada semua umat Islam seluruhnya.

So, how's your lebaran? Or is it lebar-an? Hehehe.

Nak cerita sikit about raya tahun 2015 ni. Tahun ni kami beraya di Gemencheh, Negeri Sembilan dahulu. Ikut sistem giliran kan. Maka tak bolehlah mengelat. Baru aman rumah tangga. Gitu.

Kalau dah nogori namo eh, menu pagi raya mestilah lemang, rendang maman dan rendang nogori. Lain-lain menu ada juga seperti kuah lodeh, kuah kacang, ketupat & nasi himpit. Nasi himpit pun dah tak himpit sekarang, beli ketupat mini je uolss.


Tengok tu kakak Izzah posing dengan lomang

Rendang daging nogori style dah siap masak. 

Kalau nak tahu, rendang daging nogori ni serius simple sangat resepi nya. No rempah at all. Tapi sedap saaangaattt!! And perut pun takdelah meragam kalau tak biasa makan rempah. Later i'll share in the next entry ye the recipe.

Rendang maman. Signature dish orang Gemencheh & Gemas

Ini pula rendang maman atau ada yang panggil gulai maman. Yang ni saya ada resepi juga tapi nak masak sendiri tu belum confident. Sayur maman terkenal di Negeri Sembilan especially area Gemencheh dan Gemas. Memang ada ladang maman ni tau. Kalau masa raya, harga sayur maman ni nak dekat sama dengan harga daging lembu. Serius! Orang nismilan kalau takde rendang maman ni memang tak lengkap rayo. 


Izzah tengah kacau rendang. Tolong pakcu & makcu masak rendang.

Tahun ni special, ada sampul duit raya our team TDC. Seronok!


Legend sangat pengumuman ni kan?


Bermaafan di pagi raya. :)
Red-pink theme tahun ni. Suka sangat this color!
With mak ayah mertuaku. Semua bright color tahun ni
Wefie sebelum beraya. Tahun ni kami yang beraya di Gemencheh. Lagi 2 family beraya rumah mertua dahulu.

Dear husband, tahun depan nak theme color apa? hehe


Raya di rumah Uwan di Gemas, Negeri Sembilan
Dah ramai-ramai macam ni memang havoc!


My #ootd raya pertama. Love the print. Nak pergi beli kain lagilah.


Kami di Gemencheh sampai raya kedua. Raya ketiga sambung beraya di Jasin pula.

Lomtong. Jasin version

Sampai je rumah mak, terus terjah dapur. Hehe. Buruk perangai kan? My mom baru lepas masak kuah lodeh. And ketupat daun pun masih ada lagi. Apa lagiiii kita makanlah. Tambah pula rendang ayam nogori style. Pergh terangkat!

Photo di kebun getah. Kau hado? Lol

Wearing RTW Jovian Mandagie. Suka baju ni sebab sweet je rasa. Hiks.
Raya rumah pak sedara di Kampung Chinchin, Jasin


Ya Allah tak tahulah macma mana nak bagi semua budak-budak ni duk diam.




Green

Begitulah sedikit sebanyak cerita raya kami.

Beza taun ni dengan tahun lepas ialah, tahun ni dah kurus. Hehe. And boleh raya sakan sebab saya pakai Premium Beautiful and consume my bff Set Kurus Bajet. Memang terbaik! No more baju kurung this year. Suka!


My own experience, my own testimony

So u all if nak juga diet cara paling senang dan tak menyakitkan, tak stress ikat perut, silalah roger saya ye.


Norain : 013-7415271
ainezam2001@yahoo.com


Till then. Thank you for your support.

See you in the next entry!



No comments: