Saturday, October 31, 2015

A Family Photo Shoot

Alhamdulillah. Finally our plan to have this family photo shoot become reality!

Actually dah lama teringin nak buat family photo shoot since anak-anak pun dah besar (read: dah pandai berlari).

So last 17 October 2015 we had our very first family photo shoot. Excited!! We choosed ZLphotography as our professional photographer to capture our moments. Actually the same team we had for our Wedding in 2009. Since dah kenal and mereka juga di Johor Bahru, so mudah nak bekerjasama.

Target to start shooting at 9.00 am. Tapi biasalah dengan kids and its weekend, maka mama kena work hard nak kejut diorang ni. Macam Izzah memang dah set her mind nak bangun awal sebab nak ambil gambar. As for Ifra, ambil masa sikit nak kejut and siapkan.


White theme. Nampak clean.

We were headed to Kota Iskandar, Nusajaya, Johor. Cantik view di sana and banyak spot for photo shoot. Even pengantin pun ramai pilih Kota Iskandar for their wedding photo.


Props semua dah siap. Bubbles tu memang wajib so that kids tak boring.

Ambil mood dulu. Play with bubbles.

Izzah was so excited!

And Ifra too. Super excited!


After dah ambil mood, barulah photographer boleh memulakan kerja.


Our photographer of the day.




Betapa excited nya mereka. Thanks to photographer for the props. Memudahkan kerja.

So that day our photo shoot took around 2 hours and alhamdulillah kids memberi kerjasama yang sangat baik. Keep it up girls!!

Banyak shots that day, tak sabar nak tunggu gambar siap. 

Family potrait taken with my iPhone

Our little family. Love!


Here are some of photos as teaser from our photographer.





Some tips untuk you all yang plan for a family photo shoot macam ni :

1. Make it outdoor. Bila outdoor, banyak ruang untuk kita explore and photographer ada banyak ruang untuk capture our moments.

2. Ambil hati kids and jaga mood mereka. What we did was, 2 days before the photo shoot we told Izzah and Ifra about this family photo shoot thing. Tell them it's gonna be fun play with bubbles, running, jumping, laughing and so on. Maknanya di sini let them prepare their mindset.

3. Show them contoh-contoh gambar yang seronok dan cantik. Google saja!

4. Get them involved in the preparation. Contoh cari outfit, the accecories, shoes etc so they will start feeling excited.

5. Malam sebelum hari photo shoot, pesan 8 kali esok kita nak bangun awal, nak ambil gambar.

6. Parents perlu bijak mainkan peranan. We are the one who knew where the camera is. Kids don't really care about that. Apa yang mereka tahu is play, play and play. Haha! And parents in any situation please jangan membelakangkan kamera. Susah photographer nak buat kerja nanti.

7. Prepare all from outfit, accecories, props yang nak dibawa awal so pagi tak kelam kabut.

8. The best time to shoot adalah waktu pagi sebab cuaca tengah cantik and tak panas sangat. Kalau petang boleh juga cuma nanti berpeluh lencun. Lol.

9. Bawa baju extra for kids in case basah sebab main bubbles.

10. Bawa bekal air & some food. Kids are unexpected. Dekat rumah taknak makan, sekali dalam kereta time tu jugak nak makan!. Haha.

11. Pilih photographer yang pernah handle photo shoot with kids. Ini sangat penting.


Itulah tips yang kami amalkan. Give a try. Maybe ada yang rasa anak tak reti duduk diam. But then, yang tak reti duduk diam tu la yang banyak moments boleh captured. Never prejudge your kids ability.


Next tak sabar tunggu our photos yang lain siap. Later I share ya. For those in Johor Bahru, I recommend this team if you all plan to have a family photo shoot.


Boleh view their facebook page at ZLphotography


Thank you for reading! 

Izzah Ardini Turns 6

Assalamualaikum & happy weekend all :)

Wah cepatnya masa berlalu. Sedar tak sedar another 2 months to end year 2015. How time flies..

27 October 2015 our daughter Izzah Ardini turned 6. Dah besar anak mama papa. Next year dah masuk darjah 1. Cepat betul rasanya. Huhu.

So sempena Birthday Izzah yang lalu, we had arranged small celebration for her. First one at school and second one at home. So mama ordered 2 boxes of cupcakes. Asalnya nak buat tema hello kitty + bellarina. But then Mr Hubby come out with 'Inside Out' movie character. So fresh!! Since Izzah pun suka that movie, so we were pretty sure she will love her birthday cake ;)




The Cake :) 

Mama pilih cupcakes sebab mudah teacher nak agih-agihkan pada kawan-kawan Izzah. No messy at all. By the way it's chocholate cake inside. Sedap.

Yang muka kuning tu namanya Joy. Blue is sad, green is disguss, red is angry and purple is fear. basically movie Inside Out menceritakan tentang kids' emotion develeopment. A good movie for us parents too.


Birthday girl at school

With some of her friends

Hehe. Birthday girl giginya dah tanggal satu.

They sang 3 version of Birthday song. So nice!

always be my baby girl :)

Izzah & papa. Joy!!

Later at night we had a small celebration at home with her atok and Paklang, Maklang & Nawfal.




Celebrate dengan adik Ifra pula di rumah. The same cake. Yumsss!!




 Thank you Maklang & Paklang for the teddy bear gift. Izzah suka sangat. Usung ke sana sini. Hehe.


Alhamdulillah, we are so happy. Mama papa doakan Izzah supaya mejadi anak yang solehah, yang berjaya dunia akhirat. Jadi kakak yang baik untuk adik-adik ya. Semoga Izzah sentiasa di bawah lindungan Allah. Aamiin.




Thursday, October 15, 2015

Exciting Experience at Mekong Delta, Vietnam

Assalamualaikum & hello everyone :)

Nak sambung cerita free trip ke Vietnam. Kali ni kami ke Sungai Mekong atau Mekong Delta. Dulu belajar geografi biasa dengar nama Sungai Mekong kan? Haa kali ni pergi ke tempatnya and tengok sendiri depan mata.

Sepanjang trip bersama SHOM, every trip mesti ada pergi tempat berair. Biasanya akan naik cruise, but this time a bit different. Kita naik bot dan sampan! Nak bagi rasa kehidupan orang kampung di sana. Antara pengalaman yang tak dapat dilupakan ;)



 
Bandaraya Ho Chi Minh pada waktu pagi. Masing-masing rush nak ke tempat kerja. Di sini motorsikal lebih banyak dari kereta. Sangat banyak!



Sebelum ke Mekong, kami singgah dulu di Saigon Opera House untuk sesi group photo. Tak masuk dalam. I guess the opera house belum buka. 8 am waktu tu.


Sempat bergambar sebelum hujan gerimis turun. Hehe.


Perjalanan dari Ho Chi Minh City ke Mekong mengambil masa lebih kurang 1 jam 30 minit. Disebabkan kami dah bangun awal pagi tu, so masing-masing ambil kesempatan tidur dalam bas sepanjang perjalanan.



Masing-masing excited dengan pakai topi vietnam & baju hujan. Plastik jew! Haha. Safety vest? Our tour leader informed that time bukan musim air pasang. So tak perlu pakai safety vest.



Our first pit stop, tengok orang buat coconut candy. They have mixing machine macam kacau dodol. Di sini ada jual minyak kelapa, coconut candy, and foods yang berasaskan kelapa.






Asyik ambil gambar orang je, kita snap gambar dia pulak. Hehe.



 Next kami merasa pure honey pula. Dapatlah beli honey from Vietnam.



According to our tour leader, setiap rumah di perkampungan Sungai Mekong akan ada bela 1ekor phyton untuk tujuan keselamatan. And di tempat penghasilan madu asli ni pun ada juga phyton untuk tourist yang teringin nak pegang. Ewwww. Kita memang taklah. Tapi diorang ni berani ok!



Gemuknya ular sawa! Geli weiiiii! Hahahah.







Kenapa kami pakai baju hujan? Sebab cuaca hari tu gerimis dan aktiviti banyak melibatkan air.


Next pit stop kami menikmati local fruits sambil didendangkan dengan lagu-lagu rakyat oleh local people. Kira macam sambil makan buah sambil dengar lagu lepas tu silalah bagi tips pada mereka. 





They can sing malay song too. Like "rasa sayang song" so we could sing along.




Ini yang paling best! Naik sampan! Kali terakhir naik kayak masa di UTM tahun 2002 kot. Setiap sampan boleh occupied 4 orang. and kena duduk tengah-tengah di setiap barisan. Kalau ada yang menyenget, confirm sampan terbalik. Haha. Pendayung juga ada 2 orang. Seorang didepan dan seorang di belakang.

Kebanyakan mereka yang mendayung adalah golongan berusia. Perempuan. Yes perempuan dalam lingkungan 50-60 an tapi mereka masih kuat. Tengok muka memang penuh keperitan hidup. Mereka di sini jauh dari bandar & they are struggling for living. If you all ada naik sampan ni, bagi je lah tips lebih. Kesian tengok.


Tourist sangat diorang ni tau. Naik sampan pun pakai sunglasses. 


Dah penat naik sampan walaupun tak mendayung lol, tibalah masa yang ditunggu. Lunch at halal restaurant!!





Sepanjang di Vietnam, our food memang mewah dengan fresh seafood! Lunch and dinner makan seafood. Banyak betul makan. Nasib baik bawa Garam Buluh & Set Kurus Bajet. So takdelah risau berat naik. Yum Yum!

After lunch, kami bertolak balik ke Ho Chi Minh. Dalam bas apalagi...dah kenyang so tidur je lah. Hehe.

Sampai Ho Chi Minh, terus ke Ben Thanh Market semula. Shopping lagi!!! Tak habis-habis shopping.

Later at night we had dinner and enjoyed Water Puppet show.





Cer tengok segala jenis lauk ada. Penat makan. Alhamdulillah syukur sangat dapat makanan halal dan ditaja sepenuhnya.




Water puppet show? Mula-mula exciting lepas tu mengantuk sebab kekenyangan. Huhu.



Haha censored. Mungkin lupa nak pakai baju. Lol.



Mereka yang menjayakan water puppet show ini. Well done!

Begitulah cerita kami sepanjang hari ketiga. So many activities yang diaturkan oleh pihak syarikat & we really enjoyed it!


Wednesday, October 14, 2015

Testimoni Premium Beautiful Paling Hot!

Assalamualaikum & hello readers!

Teruja sangat nak share testimoni paling hot, paling baru korset nombor satu di Malaysia tak lain tak bukan Premium Beautiful. Kenapa saya kata hot? Sebab setiap hari our team ada testimoni terbaru bermakna Premium Beautiful adalah sangat high demand. Ada yang siap termimpi-mimpi nak pakai Premium Beautiful tau. Jangan tak tahu ;)

Sebelum tu nak share dulu fungsi setiap pieces Premium Beautiful.














My Premium Beautiful Expert, Cik Liyana Mokhtar from Putrajaya.



Suhaili from Kuala Lumpur. She lost so many kgs easily with Premium Beautiful!!


And now....There you go..the latest Premium Beautiful testimonies :)



Turun 10 kg dalam masa 4 bulan sahaja. Just pakai Premium Beautiful and automatik food intake kita terkawal.




Pakai Premium Beautiful secara konsisten dapat turun 2 size. Makin kecil Kak Elmy kita ni. makin gorgeous kak!!



Tengok cik abang maskin senyum lebar sebab wife dah makin ringan. Senang nak dukung! Hehe.



Kalau dah namanya perempuan, mesti nak langsing lepas melahirkan anak. Tipulah kalau kata suka pada lemak-lemak berlebihan tu kan. Happy betul client ni. Kawan office tegur badan makin slim!




Ini lagi satu. Turun 10 kg!! Tak terbakor tengok? Berbaloi sangat tau Premium Beautiful ni sebsb beli sekali je then pakai up to 5 years.




Premium Beautiful memang terbaik untuk reshape body. Bila dah reshape, Premium beautiful akan locked pula shape tu. Jadi tiada masalah bila bukak corset, perut terburai. Not with Premium Beautiful ya. Bila dah selalu pakai, shape tu akan locked by Premium Beautiful.





Lagi satu testimoni ibu berpantang dengan Premium Beautiful. Dalam masa 1 bulan boleh lost 12 kg! Hebat betul. Memang awaesome sangat Premium Beautiful ni.


So macam mana? Teruja tengok?

Baik grab sekarang sebab tengah ada rebate RM 400. Banyak tu jimat!!




What women want..starts with the right corset. Make sure Premium Beautiful is your choice!


Contact me at 013-7415271 for free fitting and best price.


Thank you for reading!