Saturday, October 31, 2015

A Family Photo Shoot

Alhamdulillah. Finally our plan to have this family photo shoot become reality!

Actually dah lama teringin nak buat family photo shoot since anak-anak pun dah besar (read: dah pandai berlari).

So last 17 October 2015 we had our very first family photo shoot. Excited!! We choosed ZLphotography as our professional photographer to capture our moments. Actually the same team we had for our Wedding in 2009. Since dah kenal and mereka juga di Johor Bahru, so mudah nak bekerjasama.

Target to start shooting at 9.00 am. Tapi biasalah dengan kids and its weekend, maka mama kena work hard nak kejut diorang ni. Macam Izzah memang dah set her mind nak bangun awal sebab nak ambil gambar. As for Ifra, ambil masa sikit nak kejut and siapkan.


White theme. Nampak clean.

We were headed to Kota Iskandar, Nusajaya, Johor. Cantik view di sana and banyak spot for photo shoot. Even pengantin pun ramai pilih Kota Iskandar for their wedding photo.


Props semua dah siap. Bubbles tu memang wajib so that kids tak boring.

Ambil mood dulu. Play with bubbles.

Izzah was so excited!

And Ifra too. Super excited!


After dah ambil mood, barulah photographer boleh memulakan kerja.


Our photographer of the day.




Betapa excited nya mereka. Thanks to photographer for the props. Memudahkan kerja.

So that day our photo shoot took around 2 hours and alhamdulillah kids memberi kerjasama yang sangat baik. Keep it up girls!!

Banyak shots that day, tak sabar nak tunggu gambar siap. 

Family potrait taken with my iPhone

Our little family. Love!


Here are some of photos as teaser from our photographer.





Some tips untuk you all yang plan for a family photo shoot macam ni :

1. Make it outdoor. Bila outdoor, banyak ruang untuk kita explore and photographer ada banyak ruang untuk capture our moments.

2. Ambil hati kids and jaga mood mereka. What we did was, 2 days before the photo shoot we told Izzah and Ifra about this family photo shoot thing. Tell them it's gonna be fun play with bubbles, running, jumping, laughing and so on. Maknanya di sini let them prepare their mindset.

3. Show them contoh-contoh gambar yang seronok dan cantik. Google saja!

4. Get them involved in the preparation. Contoh cari outfit, the accecories, shoes etc so they will start feeling excited.

5. Malam sebelum hari photo shoot, pesan 8 kali esok kita nak bangun awal, nak ambil gambar.

6. Parents perlu bijak mainkan peranan. We are the one who knew where the camera is. Kids don't really care about that. Apa yang mereka tahu is play, play and play. Haha! And parents in any situation please jangan membelakangkan kamera. Susah photographer nak buat kerja nanti.

7. Prepare all from outfit, accecories, props yang nak dibawa awal so pagi tak kelam kabut.

8. The best time to shoot adalah waktu pagi sebab cuaca tengah cantik and tak panas sangat. Kalau petang boleh juga cuma nanti berpeluh lencun. Lol.

9. Bawa baju extra for kids in case basah sebab main bubbles.

10. Bawa bekal air & some food. Kids are unexpected. Dekat rumah taknak makan, sekali dalam kereta time tu jugak nak makan!. Haha.

11. Pilih photographer yang pernah handle photo shoot with kids. Ini sangat penting.


Itulah tips yang kami amalkan. Give a try. Maybe ada yang rasa anak tak reti duduk diam. But then, yang tak reti duduk diam tu la yang banyak moments boleh captured. Never prejudge your kids ability.


Next tak sabar tunggu our photos yang lain siap. Later I share ya. For those in Johor Bahru, I recommend this team if you all plan to have a family photo shoot.


Boleh view their facebook page at ZLphotography


Thank you for reading! 

No comments: