Tuesday, March 22, 2016

Sales Manager & Senior Sales Manager Award 2016

CONGRATULATIONS!!!

SALES MANAGERS & SENIOR SALES MANAGERS!!


Alhamdulillah, Sabtu 19 March 2016 yang lepas bertempat di IDCC Shah Alam telah pun berlangsung satu majlis anugerah yang mengiktiraf usahawan-usahawan cemerlang yang berjaya mencapai 20,000 & 60,000 sales secara berkumpulan. Percaya atau tidak kali ini seramai lebih 1000 orang usahawan berpangkat Sales Manager & Senior Sales Manager diiktiraf dan menerima anugerah masing-masing. Ini bermakna semakin ramai yang menceburi bidang perniagaan bersama Sahajidah Hai-O Marketing Sdn Bhd (SHOM).

For me yang sebelum ni pernah bekerja normal working hours di sebuah syarikat multinasional, sepanjang 8 tahun berkhidmat, tak pernah sekali pun merasa diiktiraf, diraikan & diberi penghargaan sebegini. Tapi dengan SHOM setiap pencapaian kita diraikan. Seronok kan?

Begitu juga dengan rakan-rakan kongsi yang berpendapat yang sama. Capai sesuatu target atau pun pangkat, tanpa berkira kita akan diraikan oleh pihak syarikat dan kumpulan. Sebab tu makin ramai yang seronok buat bisnes dengan team kami The Diamond Circle.

This round seramai 30 orang from The Diamond Circle team yang diiktiraf dan diraikan. Sepertimana SMSSM Award sebelum ini, usahawan-usahawan from The Diamond Circle pasti ada yang diraikan. So if anda nak receive award juga, make sure you start your journey with our team ya!

Since official photo from our official photographer pun dah siap, here I share betapa meriahnya dan seronok apabila berniaga bersama kami :)




We achieved because we believed!! Teamwork and bonding is number one!




Congratulations to my partners Sales Manager Zuraidah Musa & Sales Manager Zaharah Harun.

Both of them berniaga secara part time, biarpun gaji dah selesa, rumah & kereta dah ada, masih buat bisnes ni kerana nak kejar impian menjadi fulltime mumpreneur. Zuraidah merupakan Senior Executive di sebuah syarikat terkemuka di Kuala Lumpur , manakala Kak Zaharah pula adalah seorang guru di sebuah sekolah menengah di Johor Bahru.

Semoga perjalanan bisnes & usaha kalian dipermudahkan oleh Allah. Aamiin!! Kami sedia membimbing sehingga berjaya.




Ini pula Senior Sales Manager Ira Zainal & Sales Manager Aidilla. Both of them kawan rapat and now sama-sama berniaga bersama TDC & sama-sama mengejar impian mereka. Buat bisnes sama-sama, naik pentas pun sama-sama. Congratulations ladies!!




Spot the similarity? Pasangan adik-beradik yang semakin hari semakin mantap bisnes mereka. Senior Sales Manager Nur Liyana Mokhtar & Sales Manager Nur Syahirah Mokhtar. Keep it up dearies!!




Senior Sales Manager Farah Sakina, an engineer, a mother, a pregnant mom :) Dalam pada pregnant her second baby ni semakin rancak bisnes. Teringat dulu-dulu when I was pregnant my second baby, Ifra. Masa tu jugalah naik pentas SMSSM and mula dari situ perjalanan bisnes makin lancar & alhamdulillah dah pun capai pangkat Crown Diamond manager in 2015. So Farah please duplicate bulat-bulat okay!! Congrats dear!




Siapa kata bisnes ni hanya untuk wanita? Sebenarnya ramai lagi usahawan lelaki berjaya dalam SHOM. Seorang engineer muda yang turut ambil peluang upgrade income & upgrade diri. Well done Senior Sales Manager Rosharizal Rosli!! You proved that this business is for everyone who wanna achieve their goals and freedom.




Sales Manager Shikin yang dulu sangat rendah diri dan pemalu kini dah transform!! Tahniah Ikin di atas pencapaian yang sangat membanggakan!! Teruskan usaha ke peringkat seterusnya.




Sales Manager Nurhaslinda Rusli from Penang, kakak manis yang sangat pandai berdikari & sales Premium Beautiful setiap bulan memang meletup-letup! Biarpun jauh dengan leader, tak jadi masalah kerana di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Congrats Kak Lyn!!




Sales Manager Zuraini Rashid, juga buat bisnes secara part time bersama TDC. Alhamdulillah dengan bisnes ini Zura dapat cungkil potensi diri & semakin confident untuk berpenampilan menarik. Tahniah Zura!




Sales Manager Fadhluhartini Muftah, seorang pensyarah dan juga seorang usahawan. Berniaga secara part time bersama TDC dan dah capai pangkat pertama dalam bisnes. Biarpun berada di Jengka, Pahang tetap tak mematahkan semangat Tini untuk terus berjuang dan berjaya dalam bisnes. Keep it up Tini!!




Congratulations Sales Manager Elmy Suhana!! Sebelum ni menjadi pemerhati, akhirnya memilih untuk mulakan perniagaan bersama team TDC & SHOM. Alhamdulillah thank you for your trust sis! Within few months berjaya complete her Sales Manager rank and now very close to Senior Sales Manager. Keep going & never give up okay!!





Kesemua mereka adalah barisan pelapis pemimpin-pemimpin Diamond in The Diamond Circle team. And they are all the trusted Premium Beautiful Expert! As you knew, The Diamond Circle sudha melahirkan ramai Premium Beautiful Expert dan juga business mentor yang berpengalaman.

We are inviting you to be part of our team and insyaAllah next SMSSM Award gonna be your time. Do not waste your time to think the unnecessary. All you need to do is contact me :)

Again, congratulations achievers & their respective leaders for your achievement!! Let's achieve more and more because there are a lot to grab in this business.








Every event, he will always beside me. Thank you husband. Because we believe in teamwork and togetherness to achieve our dreams. 




Do contact me, 

Your Life Coach,

Norain Mohd Nizar
013-741527



Tuesday, March 15, 2016

Holiday in Osaka, Kobe & Kyoto | Universal Studio Japan

Assalamualaikum & hello everyone :)

So how's your school holiday so far? Cuti sekolah ni ramai yang ambil peluang bawa anak-anak bercuti kan. Bagus tu untuk menggembirakan anak-anak & kita as parents pun nak juga release tension.

Anyway, dah baca our story bercuti di Jepun, part 1? Kalau belum boleh klik di sini ya.

On 25th Feb 2016, kami ke Universal Studio Japan! Yeah tempat yang wajib anda pergi kalau ke Osaka, especially peminat extreme rides. Paling teruja sebab nak tengok Harry Potter. The Wizarding World of Harry Potter baru sahaja dibuka so memang jadi tumpuan pengunjung termasuklah rakyat Jepun sendiri.

Just now check harga tiket, for adult 1 Day Pass is 7400 yen. Fuh! Lucky us masuk PERCUMA sebab semua Sahajidah Hai-O (SHOM) yang tanggung. Alhamdulillah. Best sangat-sangat layanan 5 star macam ni. For those yang nak check harga tiket masuk ke Universal Studio Japan, boleh check here.

We started with breakfast at Osaka Imperial Hotel. Makan nasi goreng salmon yang tersangatlah sedap.  Then half hour with bus to Universal Studio Japan!! Wow best!It was the third theme park berjaya menjejakkan kaki & paling penting enjoy secara PERCUMA!! Start with Lotte Theme Park during freetrip to Seoul in 2013, then Movie World during freetrip to Gold Coast in 2014 and then now di Osaka pula.



Nampak tak betapa excited nya tuh!!



Yeay!! Awak kat mana? Kami kat Universal Studio Japan!!


Sedikit review for these 3 theme park yang kami pernah pergi, based on timing pegi & time spent :


1. Universal Studio Japan - Paling besar, paling banyak shop & theme park, Ada Harry Potter theme park (lain2 Universal Studio takde kate nye), ramai orang and also jurassic park under renovation. Queue untuk naik rides pun paling cepat 40 minutes. Imagine that. Kami sampai lewat about 2 hours before noon tapi kluar awal sebab nak ke Hardrock Cafe Osaka yg terletak berdepan dgn USJ ni & nak kejar kan dinner.  A lot of things to do & try but limited time.. ade la shopping souvenir skit.

2. Movie World Gold Coast - Tak sebesar USJ tapi compact dgn theme park & games yang banyak.  Shops tak sebanyak di USJ, kami bukak kunci Movie World that time &  breakfast special di sana, Enjoyed sampai penutup evening performance, tak berapa ramai orang & we all perasmi car/motor stunt area yangg baru buka. The most effective & enjoy sebab masa panjang utk macam-macam  aktiviti & tak ramai orang so beratur untuk naik rides pun tak lama. Shopping souvenir pun banyak juga.

3. Lotte Theme Park Seoul - One of the biggest indoor theme park in the world, tapi outdoor theme park tak besar mana & tak banyak. Terlalu ramai makhluk & time so-so. Tengok queue yang panjang punndah jadi takde mood. Hehe.  So we just wondering around selfie & posing sana sini. Shopping pun tak banyak sangat.

Mana-mana theme park pun pergi, menunggu itu sangat pasti. Cuma sekejap atau lama sahaja. Tak pasti theme park yang lain macam mana, tapi Di USJ boleh potong line but kena bayar lebih. Queue sampai 2-3 jam tu biasa katanya. Yang menunggu 5 jam semata-mata nak naik rides pun ada. Dah alang-alang sampai tu kan, taknak balik dengan tangan kosong. Macam tu kekdahnya.




Sempat lagi selfie dengan awek Jepun.




Yang menarik di USJ ni ialah  The Wizarding World of Harry Potter, Jurassic Park, Spiderman, Water World, Jaws, Snoopy Studio, Hello Kitty, Sesame Street & banyak 3D 4D ride - Spiderman, Back to the Future, Evangelion & many more..









At Harry Potter theme park.



Tried the butterbeer yang famous. Non-alcohol, don't worry okay. Rasanya macam air float A&W. Yang buih-buih tu ialah krim.





Jom naik Hogwarts Express. Peminat Harry Potter confirm rasa macam dalam cerita Harry Potter bila ke sini.





Since that day kami whole day di USJ, so SHOM bagi angpow for lunch sorang  ¥6000. Seperti biasa freetrip ni memang  makan minum semua fully sponsored. Tinggal suap sendiri je. Mana-mana yang tak disediakan atau di bawa ke restoran memang diberi duit belanja sbb timing masing-masing jaga sendiri bila nak makan especially bila dilepaskan shopping & pegi theme park. Seronok betul dah la masuk theme park free, dapat duit poket lagi!!



That day we had pizza & mushroom soup. Sedap juga makan dalam cuaca sejuk tu. Hehe.


About 3.30 pm Japan time kami bersiap keluar untuk another posing session at the famous Universal globe, then terus ke Hard Rock Cafe (HRC) Osaka seberang depan USJ sahaja. I can say that HRC Osaka ni ada  banyak choice of t-shirt design macam  HRC London & Paris. So we grab for ourselves and our kids & kawan-kawan yang kirim. Puas hati sangat dengan HRC Osaka. Design smua cantik-cantik!




Suhu still bwh 10°. Rasanye pagi start 10° then ke tengah hari & petang semakin sejuk sebab berangin until 4° di area Shinsaibashi. Dah la tak pakai long john/heat tech inner hari tu sebab kononnya tak sejuk sangat. Hehe. So tahan mental je la ala-ala david blaine.





On the way nak ke bas, lalu pula these sakura trees. Subhanallah cantik sangat walaupun bukan musim bunga. kalau musim bunga lagilah cantik!

4.30pm kami berkumpul balik then we all dinner di area Shinsaibashi yg akan kami pegi juga keesokan hari untuk utk shopping. Start jalan dekat Doutonbori Street & dinner disediakan di Indian restaurant. We had kari ayam, kari kambing, ayam tandori, roti nan, japanese noodle, nasi beriani version terbaik punya & of course dessert.








Diberi pilihan samada nak balik dgn bas atau boleh sambung jalan tapi balik sendiri dgn taxi. We decided to stay & enjoy the night scene. Seriously best!! Maklumlah berjalan di tempat orang. Shinsaibashi ni famous dgn Glico man gambar orang berlari angkat tgn if u all know.



Nampak tak yang kat belakang tu pun macam nak terbang. Hehe.













Merasa beli & makan takoyaki fresh dari ladang. Kenapa dari ladang? Sebab asal usul TAKOYAKI dalam dunia ini adalah dari Osaka. Mcm kita nak asam pedas kena ke melaka, nak lomak cili api poie nismilan. Begitulah.





TAKO = Sotong.. YAKI = bbq. Means sotong bbq dgn tepung. So kalau u all ada makan takoyaki di Malaysia tapi isi ayam, daging, sayur tu dah salah nama sebenarnya.  Kena dotdotdot-yaki yg sesuai.. karipap kentang tapi isi sardin, kira tak betul la kan. Macam tu la maksudnya.







Singgah skit2 je kedai & lebih kepada santai. Lebih kepada menikmati suasana malam di Osaka and tried their street food. About 9.00 pm Japan time kami balik dgn taxi dalam ¥2000 ke hotel.

Sampai hotel kemaskini bag siap-siap sebab keesokan harinya akan check out pindah ke hotel di Kobe plak for another 2 nights. For sure 4-5 stars hotel juga. Tak penah turun dr 4 lagi sepanjang freetrip since 2013.

Till then, our story part 2. Next akan share pula experience pergi ke Osaka Castle Park.

Thank you for reading & I hope you enjoyed our stories ya!

For more photos, do visit my facebook Osaka, Kobe, Kyoto 2016 | Universal Studios Japan


Saturday, March 12, 2016

Holiday in Osaka, Kobe & Kyoto Japan | Part 1

Assalamualaikum & happy weekend everyone :)

Semalam saya ada share our video TDC in Japan, if u all belum tengok lagi jemput tengok ya :)
Thank you for your support.

So today nak share sikit pengalaman semasa trip ke Jepun baru-baru ni. Holiday secara percuma ke Jepun dengan layanan 5 bintang ni diibaratkan macam mimpi jadi realiti gitu. Memang teringin sangat-sangat nak ke negara Jepun, alhamdulillah bila syarikat buka peluang pakej melancong ke Osaka, Kobe & Kyoto..sayalah orang yang paling teruja!






Trip kali ni of course bersama our travel buddies Ija, Yong & Syikin of The Diamond Circle team.

Perjalanan kami bermula pada 22 Feb 2016 sehingga 27 Feb 2016 iaitu 6 hari 4 malam. Seramai 400 orang usahawan SHOM mengikuti trip kali ini. Bayangkan 400 orang ni menerima layanan 5 bintang dari pihak syarikat, maknanya syarikat membelanjakan jutaan ringgit untuk kami enjoy!! Seronok tak terkata sebab kami tak perlu keluar duit satu sen pun. Saya percaya hanya syarikat yang benar-benar stabil sahaja yang mampu memberikan layanan sebegini. Sekali lagi memang confirm tak salah pilih bisnes. SHOM is the best!

Okay back to the story. Sedikit notes untuk trip kali ini.

Penerbangan : Cathay Pacific Airways (Top 3 Best Airlines in the world)
Hotel : Imperial Hotel Osaka & Portopia Hotel Kobe
Makanan : Halal restaurant. Japanese food, turkish food, indian food
Pengangkutan di Japan : 10 bas khas untuk usahawan-usahawan SHOM
Tour leader & tour guide : Khas untuk usahawan SHOM




Journey kami bermula from KLIA to Hong Kong to Osaka on 22 Feb 2016.

KLIA - Hong Kong ~ 3h50m
Transit Hong Kong ~ 4h
Hong Kong - Osaka ~ 2h47m


At Hong Kong International Airport yang sangatlah besar & panjang.
On the way to departure gate. Seriously hujung ke hujung berjalan.

Banyak first experience of course.. First time sampai Hong Kong Airport yangg sangat la panjang & first time juga menjejakkan kaki ke negara matahari terbit ni. Alhamdulillah.  Flight landed at Kansai Airport. 'Pulau kecil' lapangan terbang connected dengan jambatan ke 'pulau besar'. Time different cuma 1 jam awal dari Malaysia. So takde lah jetlag. Hehe.




Dari kecik layan cerita doraemon, dragon ball yang berasal dari Jepun. Sampai anak sendiri punya turn layan doraemon baru dapat sampai sini.

Our tourist guide mainly from Hong Kong tapi dah kawin wife orang jepun, friendly & funny too, & of course informative.

Sampai Kansai kami terus ke Kyoto for early lunch (ala2 lunch pukul 11). It takes about 1 hour to Kyoto plus minus traffic. Kami lunch di Restoran Wadihana. Owner orang melayu dari Johor, first restoran Wadihana ade di Bangi and the second branch terus jauh ke Jepun. 4 org chef kesemuanya orang melayu kita.Punyalah jauh dia kembangkan bisnes kann. Hebat!!


Awak kat mana? Kita kat Kyoto!!


Setengah jam sesi berposing sepanjang jalan ke bas smula. Seperti biasa byk selfie, selfus, selfish & #ootd.



norainezamshah in kyoto



Next ke Shinjin Textile Center. Muzium Kimono & many kinds of souvenirs. Ade Kimono show bout half hour dari amoi-amoi  jepun yg keputihan-kemelepakan & penuh kesopanan.. Kami kaum wanita ambil kesempatan beli kimono untuk Gala Dinner nest thursday.






Then we went to Kiyomizu Temple Kyoto. Kalau ikut sejarah monarki 'kesultanan' jepun ni bermula di Nara. Kemudian maharaja tukar angin dan pindah ke Kyoto. So Kyoto jadi ala2 bandar diraja pastu ke mana kesultanan jepun ni pindah. Diibaratkan Kyoto ni macam Melaka & kesultanannya. Gah di suatu masa tapi kini tinggal sejarah & jadi tourist attraction sahaja.






Jepun asal & kebanyakkannya beragama Shinto (disebut shin-du or shin-to). Lama kelamaan ada serapan buddhist yang datang dari mainland China.. so maybe maharaja zaman tu dia mix antara Shinto-Buddhist. After that barulah kemasukan yang lain termasuklah  Islam dan kristian. Of course ade masjid dan banyak kedai makanan halal di Jepun sekarang.







Kiyomizu memang sangat cantik sebab pemandangan Temple-istana lama. Dari atas bukit pula dengan pepohon sakura disekeliling bukit. Pergh!!  Cuma tak pergh sangat sebab sakura tengah togel musim end winter ni. Ada juga yang  dah start berputik sikit. Kalau datang dalam 1 2 bulan lagi mesti cantik buat drama or video klip Gerua, kata suami saya. Hehe.












Amoi-amoi berkimono pun ramai. Budaya dia kan. Looks interesting & nice kimono scene. Kami sempat bergambar 5 6 snap dgn amoi-amoi ni. Kalau di Malaysia, tourist sure suka tengok gadis-gadis melayu berkebaya ramai di satu kawasan. Lebih kurang macma tu la feeling nya. Naik dan turun dari-ke Kiyomizu temple ni banyak kedai-kedai kayu & batu yang jual souvenir, makan minum, aiskrim dan lain-lain.







Petang sikit kami ke Gion street. Old classic street dengan mostly rumah-kedai wooden made. Sangat cantik utk sesi bergambar. Ramai juga amoi-amoi berkimono. Gion street ni merupakan area kesenian lama & adanye Geisha. Kalau nak tau geisha tu ape boleh google ye. Subjektif dan ade mix meaning, tapi tak tahu plak nak beza antara amoi berkimono biasa & geisha. Mungkin geisha ni mekap lebih skit. Tak lama di Gion street tu, tapi banyak jugalah gambar.





Next berjalan kaki about 2 km pusing Kyoto town ni. Seronok tengok design kedai & bangunan, jenis-jenis bisnes, foods and drinks. Then pusing & jalan sepanjang Duck River, air tak pasang dan sepanjang sungai tu banyak pepohon sakura yg semestinya cantik time musim bunga. Walaupun hanya pepohon sakura,tetap cantik bila disemadikan sebagai gambar digital.







Kekakak ni tetap nak melompat walaupun sejuk!




Lastly dinner di tempat yang tak tau nama sebab smua tulisan jepun je but of course halal. Cuma tak disebut nama & how to spell & where to tag the place in facebook.. makan ala-ala bento & ala stimboat. Mix of ayam ikan daging sotong, salad keledek goreng & buah oren.







Selesai makan, bakar kalori lagi jalan about 1 km to the bus, then bus took us to Imperial Hotel Osaka about 1 hour from Kyoto. Maklumlah prime time orang balik keje-keluar dinner.

We arrived at Imperial Hotel Osaka. A luxury 5 star hotel, mandatory part of the freetrip.. A tiring yet wonderful first day. Penat flight transit and banyak berjalan. But overall we enjoyed our day in Osaka & Kyoto!!

A welcoming note


A very spacious room. Sesuai for honeymoon. 

End of part one story.

Next, we went to Universal Studio Japan!!

Wait for my story in the next entry ya :)

For more photos, do visit my Facebook ya. More exciting photos that will make you wanna go to Japan!!

Osaka, Kobe, Kyoto 2016

Thank you for reading & feel free to share this entry.