Tuesday, May 1, 2018

Ibu Anak 3 Tapi Macam Anak Dara? Ini Rahsianya..

Assalamualaikum & hai semua.

Thank you sebab sudi singgah dan follow cerita-cerita di blog saya ya :)

Hari ni saya rasa kongsikan cerita tentang emak saya. Apa kena mengena emak saya dengan tajuk entry ni? Haaa yang tu kena baca entry ni sampai habis...

By the way nama emak saya Asiah. Tapi nama panggilan beliau ada pelbagai. Ada yang panggil Kak Long, ada yang panggil Kak Nona dan ada juga yang panggil Kak Siah. Tengok tu banyak pula nama kan. Back to the story, when I was a kid, umur dalam lingkungan 10 - 12 tahun macam tu. Saya selalu terdengar mak mak sedara tanya pada mak..."apa rahsia kak long maintain kurus walaupun anak dah 5 orang?". Wow kan? Emak melahirkan adik yang bongsu masa usia saya 9 tahun (darjah 3).

Jadi bila dapat soalan macam tu, biasanya jawapan mak will be like this.. "tak ada apa rahsialah...tapi ada satu doa kak long baca. tapi nak kena cari dulu doa tu sebab tak ingat simpan kat mana". Hahaha! Mula-mula ingat mak buat lawak, sekali betullah ada doa. Mak pernah share pada saya tapi anak dia ni tak follow pun. Lol. Sabar je lah...

Gambar tahun 2015 masa ni mak ayah datang beraya di rumah kami

Macam tu lah mak. Maintain kurus sampai sekarang. Zaman mak dulu tak jumpa lagi korset or whatsoever, So I just assume yang mak memang jenis badan kurus susah nak naik. Wah ini sudah bagus. Dengan confident daku fikir " Owh..kalau dah mak genetik kurus, anaknya mesti ikut sama macam mak..lepas bersalin nanti confirm kurus semula". Confident sangat kan? Hihi.

Rupa-rupanya jangkaanku meleset sama sekali. Genetik kurus tidak semestinya diwarisi ya. Masa zaman anak dara sebenarnya jarang timbang berat. Sebab rasa macam badan okay je tak gemuk. Adalah a few time menimbang zaman dah kerja and berat around 53-55 kg macam tu.

Then lepas kahwin, mengandung dan kemudian bersalin anak pertama...berat tak bergerak around 58-59 kg. Alah apa susah nau nak turun ni? Huhu. Masa tu pula breastfeed Izzah so nak sedapkan hati cakap kat diri sendiri " Oh takpe..aku kan tengah breastfeed anak, memanglah badan naik". Alasan nak sedapkan hati padahal patutnya bila breastfeed si ibu cepat kurus.

Gambar tahun 2010. With Marsha.

Waktu ni nampak macam okay je kan badan tapi sebenarnya dah start beli seluar baru saiz 30! Huhu.

Tahun 2010

Tahun 2010. Izzah masa ni umur 3 bulan kalau tak silap.


Aduhai sadis tengok. Korang jangan gelak eh. Tak baik tau...hehe. Nampak tak genetik kurus dari emakku tidak ku warisi sama sekali. Habis kalau dah makan pun sedap aje tak control, memanglah naik badan.

Sebab risau berat tak turun turun turun tu mulalah nak cuba macam-macam produk untuk kurus. Pernah cuba brand S, brand H..adalah penurunan tapi setakat 1-2 kg jer dan nak maintain tu sebulan RM 200-300 juga tau. Jenuh kena skip meal, ambil meal replacement. Huii I is cannot lah. Dah la banyak makanan sedap kat Malaysia ni.

So one day terbaca kawan share about her experience pakai 1 jenis korset ni. Memang tak tahu langsung pasal korset tersebut tapi tertarik dengan testimoni dan juga cara penggunaannya. Hanya perlu pakai 8 jam sehari, tak perlu nak kawal makan bagai, makin pakai makin kecil badan. Eh menarik betul! Bermula dari rasa tertarik maka kita pun bertanya. Teruslah kawan ambil measurement and I finally decide untuk terus pakai korset tu. Masa mula pakai tu kan...dia punya effect sungguh wow. Bayangkan peha yang hampir nak melimpah terus jadi elok runcing aje dia. Aset yang ala-ala nak jatuh tu terus up. Perut terus kempis..korang rasa? Feeling dia macam masalah settle sepantas 5 minit! Best ke memang best tu?




Ibaratnya macam ni lah. Lelemak semua terus ghaib. Body shape terus kemas.

So that's how I started my realtionship with this No.1 Corset. Since 2010 and until now...dari anak seorang sampai sekarang alhamdulillah anak tiga orang saya tetap setia dengan si dia ni.

Pada saya inilah dia solusi paling terbaik, mudah dan praktikal untuk ibu-ibu yang tak sempat nak bersenam, rutin harian yang sibuk, susah nak control makan tapi pada masa mahukan bentuk badan yang cantik berpotongan. As a woman especially yang dah berkahwin, penting untuk jaga kecantikan dan kesihatan..bukan sebab nak tayang pada orang tapi cantik untuk suami dan sihat untuk uruskan keluarga. Faham sangat ibu-ibu zaman sekarang kebanyakannya tak ada "ME TIME" langsung. Sebab diri sendiri pun sama. Memang susah nak dapat 'ME TIME". Jadi korset no.1 menjadi pilihanku.


premium-beautiful-elegance
Premium Beautiful Classic and Premium Beautiful Elegance



Kesan daripada setia dengan Premium Beautiful selama 8 tahun, hasilnya lepas bersalin anak ketiga bulan Julai 2017, terpaksa kurus semula tanpa bersusah payah. Best!


37 weeks pregnant anak ketiga. Gambar ni encik husband snap sebelum pergi serah diri ke hospital Berat masa ni 74kg. Besar betul perut kan? Bukan perut je besar tu..peha semua membesar dengan jayanya.

U all boleh baca pengalaman saya berpantang dengan Premium Beautiful di sini ya.

Ramai yang kata saya tak nampak macam umur 36 tahun dan anak tiga. Nampak macam anak dara. Eh..kembang pula kita...

Gambar kiri masa anak 1, gambar kanan pula anak 2

Ini pula anak dah 3 :)

Bukan saya seorang sahaja ibu anak tiga yang terpaksa nampak macam anak dara bila pakai Premium Beautiful. Ada lagi rupanya...

Umur 38 tahun, anak tiga tapi macam anak dara :)

Umur 34 tahun, anak tiga. Tapi bukan main cantik lagi kan...

 Orang kata ibu anak tiga ni ramai yang cantik-cantik. Orang kata...bukan saya kata...;)

Ini baru yang anak tiga. Ada juga yang anak empat, lima orang tapi badan tetap maintain. Rahsianya tak lain tak bukan, pakai Premium Beautiful jer...Tak kisah nak bergaya baju apa sekalipun janji ada Premium Beautiful kat dalam confirm transform terus.

Jadi nak cerita kat sini, tak kisahlah siapa pun kita..genetik apa sekalipun sebenarnya kita ada PILIHAN. Kita boleh pilih untuk biarkan berat badan naik tanpa kawalan, rasa badan dah"ok je" tak perlu nak buat apa-apa atau kita pilih untuk lebih menjaga kesihatan dan kecantikan. Bukan untuk orang lain tapi untuk keluarga juga. Bayangkan kita sebagai ibu selalu cepat letih, tak bermaya, tak yakin dengan diri macam mana nak urus keluarga dengan baik? Itu belum masuk bab hubungan suami isteri. Ada pulak yang tak onzz nanti. Opsss. Gurau k.

Alhamdulillah sekarang saya sangat gembira sebab walaupun teori genetik saya tadi kurang tepat, sekurang-kurangnya saya maintain kurus walau anak dah berderet sama macam mak saya. I love you mak. You are my inspiration. Dalam diam bab kurus pun mak jadi idola.

U all kalau rasa dah bosan dengan berat tak turun turun, dah cuba macam macam tapi tak kurus kurus, geram dengan lelemak degil kat badan tu...jemputlah hubungi saya ya. Saya sedia membantu. Biar kita sama sama cantik, sihat dan berkeyakinan. InsyaAllah :)




Norain Nizar
Pakar Premium Beautiful Anda

013-7415271
Facebook : Norain Nizar
Instagram : @norain.nizar
Post a Comment