Wednesday, February 13, 2019

Kenapa Cuti Cuti Percuma Ke Melbourne Tu Best?


Assalamualaikum. Hai semua!

Haaa.. Baca Tajuk pun dah teruja! Mestilah best kan?! Dah la dapat bercuti ke Melbourne, Australia. PERCUMA pulak tu! Best ke Best?

Eh kejap. Korang pernah sampai Australia tak?

Sis pernah sekali enjoy FREETRIP ke Surfers Paradise di Gold Coast tahun 2014. Kemudian, dapat another FREETRIP ke Tangalooma Island, juga di Gold Coast tahun 2017. Tapi that time terpaksa let go the ticket sebab tengah berpantangkan Inas! Hehe.. Sangat jealous tau tengok dorang main surfing atas pasir, explore pantai yang banyak kapal-kapal lama karam dan macam-macam lagi mereka experienced.

Alhamdulillah peluang CUTI CUTI PERCUMA ke Australia datang lagi bulan Ogos nanti!! Dan kali ni ke Melbourne pulak.

So ni tengah semangat la riki-riki apa yang menarik di Melbourne sebelum the real trip nanti. Jom layan sama apa yang menarik!


1. Captain Cook's Cottage


melbourne

Built in 1755, Cooks' Cottage is the oldest building in Australia, with a fascinating past.

Originally located in Yorkshire, England, the cottage was brought to the Fitzroy Gardens by Sir Russell Grimwade in 1934.

Cantik kan? Bergambar kat sini confirm cantik. Dengan taman di sekeliling Cook's Cottage ni, memang sakan bergambar. Sebenarnya bila bergambar di oversea memang akan jadi cantik semula jadi. Kalau tak percaya, jomlah kita pergi sama sama then bergambar di sini.


2. Shrine Of Rememberance

melbourne

melbourne

Kalau trip dengan SHOM confirm akan pergi tempat macam ni. Perfect spot for group photo. Sis dah siap bayangkan nak posing macam mana nanti. Lompat bintang confirm boleh buat kat sini. Nanti kita lompat bintang sama sama ok?


3. Yarra River

Melbourne

Melbourne

Bila trip dengan SHOM, biasanya akan naik cruise. Yes nak naik cruise ni bukannya murah tapi yang syoknya kita tak perlu fikir pun tentang tambang semua tu. Siap dapat priority lane lagi. VVIP sangat kan? InsyaAllah kita akan naik cruise di Yarra River ni nanti. Yeay!

Info : 1 hour cruise Up River or Down River = From AUD 25


4. Queen Victoria Market 




Yang ni paling tak sabar. Sebab market kat oversea tak bau busuk macam kat Malaysia. Hehe. So you all kena pegi tau. Selain buah-buahan segar, sayur-sayuran segar pun banyak sangat. Di sini ada juga dijual souvenir untuk dibawa pulang ke Malaysia.


5. Brighton Beach Bathing Box

melbourne

melbourne

Yang ini pun tak sabar jugak!! Selalu tengok orang posing kat sini. Kali ni turn kita pula. Sis nak cop yang ada bendera Australia tu. You all nak yang mana? Posing OOTD..fuh letops!


6. Panny Chocolate Factory

melbourne

Peminat coklat confirm suka ni. Sis walau tak minat sangat coklat tapi kalau dah depan mata, tak tahan nak memborong. Kalau kirim kurang seronok, lebih seronok kalau kita yang beli sendiri dan bawa balik ke Malaysia sebagai ole-ole. So siapa nak shopping coklat sama sama dengan sis? Jom follow.


7. Philip Island Peguine Parade



melbourne

melbourne

Pergi Australia kalau tak tengok penguin memang tak sah kan? Sis check kat satu website, tiket paling murah untuk penguin general viewing ialah RM 368/pax. Mahal kan? Tapi you all tak perlu risau. Bila pergi dengan SHOM semuanya PERCUMA. So tak perlu pening fikir nak bayar admission fee. Boleh check it out sini tentang pakej yang sis mention tadi.


8. Puffing Billy Steam Train

melbourne


melbourne

Tengok tu. Siap boleh juntai kaki. Ya Allah tak sabarnya! Ini sis jamin memang mak bapak orang bertukar jadi kanak kanak ribena. Hehe. Pasti enjoy. Percuma pula tu. Bertambah tambah seronoknya.

Kalau pergi sendiri, harga tiket untuk half day tour in english and Puffing Billy Steam Train ialah AUD 109. Sanggupkah? Sis tak sanggup sebab tu pilih melancong dengan SHOM.


9. Warrook Cattle Farm

Shearing sheep live show


Visit the kangaroo

Feeding kangaroo

Kaola. Tidur je keje dia. Comel kan?

Pergi Australia wajib melawat ladang mereka. Teringat masa trip ke Gold Coast tahun 2014, kami ke Paradise Country Farm. Lunch daging fresh kemudian tengok kangaroo, feeding kangaroo, bergambar dengan kaola, tonton live show koboi botakkan kambing biri-biri. Best memories ever. Kali ni tak sabar nak repeat the activities dengan travel partners termasukah you all yang sedang membaca ni. Aamiin.

Kenangan di Paradise Country Farm, Gold Coast.

gold-coast

gold-coast

Feeding the kangaroo

Check out our previous fully sponsored trip to Gold Coast by clicking this link.

10) Chadstone Shopping Centre and DFO South Wharf Mall

Aktiviti shopping memang wajib. Kalau tak ada aktiviti ni boleh menyebabkan kemurungan. Hehe. Since percutian kita ditaja sepenuhnya oleh syarikat, maka kita hanya bawa duit untuk shopping sahaja. And duit shopping tu pun kita guna duit bonus dari business. Untung sangat. Duit gaji atau saving kita boleh simpan. Betapa lapangnya melancong sampaikan duit shopping pun kita guna bonus business SHOM.


Chadstone Shopping Mall

Chadstone Shopping Mall. Nampak tak H&M tu? Di Malaysia memang ada tapi collection overseas berbeza tau :)

DFO South Wharf Mall

Ini pula factory outlet. Kalau dah namanya factory outlet mestilah harga lebih murah dari biasa. Selalunya kalau dekat factory outlet ni bagi masa setengah hari pun tak cukup. Hihi. Kalau di Malaysia dah biasa ke Johor Premium Outlet (JPO) atau Genting Premium Outlet (GPO) apa kata kali ni cuba yang di luar negara pula. Pasti berbeza.


So macam mana you all rasa? Menarik kan? Dah tak sabar nak cuti cuti percuma ke Melbourne?

Ini baru cerita tentang tempat-tempat yang bakal kita pergi nanti. Belum masuk cerita flight and accomodation. Masa ke Gold Coast dulu, kami fly dengan Singapore Airlines. Actually semua trip SHOM kita fly dengan top airlines. Alhamdulillah. Hotel pula semestinya yang bertaraf 4-5 bintang yang harganya tak kurang dari RM 500 untuk 1 malam. Dulu sis pun tak percaya tapi bila dah alami sendiri memang tak nak lepaskan peluang setiap trip mesti turut serta. Sememangnya semua ditaja sepenuhnya pakej sekali dengan layanan VVIP.

Untuk Melbourne ni sis sendiri pun dah tak sabar sabar nak pergi. Tapi itulah..kalau pergi seorang tak seronok. Sis rasa bersalah kalau tak kongsi peluang ni dengan you all sama. Kata orang Jauh perjalanan luas pengalaman. Lagi menarik kalau pengalaman tu kita kongsi ramai-ramai.

Jadi kepada yang berminat dan teringin sangat nak ke Melbourne secara percuma dengan layanan 5 bintang, terus sahaja hubungi sis. Tak kisah you all belum pernah sampai atau sudah, kali ni kita pergi sama sama pula. Jangan segan, jangan tangguh. Sis pun dah tak sabar nak kongsi dengan you all. Lagi ramai lagi meriah.

Duit shopping pula kita sama sama kumpul RM 2,000 - RM 3,000 sebulan, Cukup 6 bulan dah ada RM 12,000. Banyakkkkk sangat kan? Bukan setakat duit shopping, DUIT RAYA pun settle terus. Awesome!!


Contact me today!

Phone No : 013-7415271
Email : norain.nizar@gmail.com
Facebook : Norain Nizar
Instagram : norain.nizar

Be First to Post Comment !