Thursday, September 5, 2019

5 Kesalahan Semasa Memakai Bra Yang Wanita Wajib Tahu

Pemakaian baju dalam atau bra sememangnya dah biasa di kalangan wanita. Ada ke wanita yang tak pakai bra? Hihi. Tak ada kan?

Cuma tanpa sedar sebenarnya masih ramai lagi wanita yang tak tahu cara pemilihan bra yang betul, saiz yang sesuai, fabrik jenis macam mana patut menjadi pilihan, reka bentuk pula macam mana nak pilih. Full cup, half cup, push up. Macam macam lagilah jenisnya. In fact ada juga yang tak pandai nak beli baju dalam! Means beli sekadar beli, segan nak dapatkan consultation dari yang pakar dalam bidang.

Pemakaian baju dalam atau bra yang betul akan membantu melindungi dan menyokong payudara. Pemilihan pakaian dalam yang tepat serta pemakaian betul juga akan membantu wanita memelihara aset berharga ini agar kekal mantap dan pejal. Namun hakikatnya ramai wanita di luar sana yang tidak memakai bra dengan cara yang betul. Akibatnya payudara cenderung menjadi kendur, tidak anjal dan berlakunya masalah benjolan lemak di sana sini atau biasa dipanggil third breast.

Sebelum sis share tips memilih pakaian dalam atau bra yang tepat dan sesuai,, jom tengok dulu 5 kesalahan yang sering dilakukan oleh kaum hawa.

1. Memakai Cangkuk Bra Yang Terakhir

Oopss! Biasa buat tak ni? Sis dulu masa tak pandai pilih bra pernah juga buat kesalahan ni. Alasan pakai cangkuk bra yang terakhir sebab nak dapatkan keselesaan dan mengetatkan bra pada badan.

Silap rupanya cara ni ya. Sebenarnya pemakaian bra mempunyai langkah khusus. Pakai cangkuk yang pertama (depan sekali). Jika bra terletak elok pada badan tanpa memberi kesan ketat dan tidak selesa, itu maknanya anda dah jumpa bra yang sesuai :)


2. Tali Bra Bahagian Belakang Terangkat

OMG! Ini pun pernah berlaku. Maklumlah masa tu tak tahu cara yang betul. Patutlah rasa tak selesa. Kalau ada lemak belakang badan, memang makin teruklah jadinya.

Sebetulnya lepas pakai bra, perhatikan bahagian belakang badan. Pastikan tali bra tidak terangkat. Kalau terangkat, maknanya saiz bra tu tak tepat untuk anda. Tali bra sepatutnya selari bahagian depan dan belakang barulah ia melekap sempurna pada badan.


Tali bra terangkat, payudara melimpah


3. Memendekkan Tali Bra

Ini pun rasanya ramai yang buat. Alasan supaya payudara "duduk" sepenuhnya dalam cup dan tidak melimpah. Ramai wanita yang mengetat atau memendekkan tali coli sehingga meninggalkan kesan pada bahagian bahu menyebabkan bahu terpaksa buat kerja lebih tambah pula kalau payudara jenis besar. Tali yang ketat akan mencengkam isi di bahagian bahu dan membuatkan badan berasa sakit.

Sepatutnya, tali bra yang sepadan tidak akan meninggalkan bekas pada badan. Jika anda mengetatkan tali bra kerana mahu mengemaskan payudara, itu tandanya cup tidak sesuai dengan saiz payudara.

4. Terdapat Benjolan

Cuba perhatikan selepas memakai bra, jika ada benjolan terkeluar di bawah ketiak, sisi dada atau bahagian atas, itu maknanya cup bra tidak dapat menampung saiz payudara anda. Perhatikan juga belakang badan kalau ada third breast, itu maknanya saiz bra tersebut langsung tidak tepat.

Sepatutnya bra yang tepat dan betul saiznya tidak menyebabkan benjolan terkeluar daripada cup. Bahagian belakang pun sepatutnya tidak ada benjolan lemak. Jika masalah ini berlaku pada anda,  semestinya anda perlu mencari saiz cup yang sesuai dengan payudara. Pastikan tiada benjolan terkeluar walaupun ketika anda mengangkat tangan.

Benjolan lemak belakang badan


5. Cup Bra Tidak Melekap

Cup yang sesuai mestilah melekap elok pada payudara dan badan anda. Jika mangkuk terangkat, maksudnya bra itu tidak sesuai buat anda. Cup bra yang tepat akan melindungi dan menampung payudara agar terletak elok tanpa meninggalkan rasa sakit pada bahagian ini.

So far 5 kesalahan ni u all pernah buat tak?

Okay ini sis kongsikan cara pemakaian bra yang tepat

Ada 3 step sahaja sebenarnya.




Pengalaman sis nak cari bra yang betul, yang fit nicely memang bukan mudah. Especially masa mengandung. Ya ampun stress! Kadang cup dah okay, tali pula halus. Kadang tali dah okay, cup pula besar sangat. Haih. Complicated sungguh orang perempuan ni kan? Hihi. Eh mestilah nak dapatkan yang bagus, yang menyokong payudara supaya kekal anjal gitu. Barulah self confidence tu datang dari dalam.

Until sis berkenalan dengan satu jenis bra ni. Tak pernah jumpa lagi kat mana-mana. Once dah mula pakai bra ni memang tak cari lain dah. Sangat menepati ciri-ciri pemilihan bra yang betul.


SHORT BRA PREMIUM BEAUTIFUL

ciri-ciri short bra

Baca setiap satu ciri-cirinya. Sungguh ekslusif dan premium untuk semua wanita seperti kita. Praktikal, menyokong dan melindungi payudara seperti yang sepatutnya.


Ciri-ciri rekabentuk Short Bra Premium Beautiful yang tidak terdapat pada bra lain.






Keunikan Short Bra Premium Beautiful yang semua wanita mesti nikmati














 Alhamdulillah masalah sis dah selesai bab pemilihan bra yang betul dan tepat. Sis harap u all pun jumpa penyelesaian selepas baca entry ini. Sis dah pakai sejak tahun 2013, sangat puas hati sama macam pakai Premium Beautiful korset. During pregnancy inilah bra yang paling selesa, paling terbaik untuk menyokong payudara dan menyokong keseluruhan bahagian belakang badan. Even pregnant, tak ada benjolan lemak bahagian belakang badan.


Harga pula macam mana? Mampu milik. Tak mahal. Berbaloi, tahan lama sebab kualiti sememangnya terbaik. Tali tak loose, cup maintain elok, cangkuk boleh laras dan fabrik yang tak melekit bila pakai. Siap dengan jaminan free repair service seumur hidup. Berbaloi kan?




Bayaran secara tunai atau kad kredit diterima :)

Kepada yang nak dapatkan Short Bra Premium Beautiful, nak dapatkan rundingan percuma boleh terus hubungi sis ya. InsyaAllah sis bantu u all tampil berkeyakinan.


Norain Nizar
Pakar Premium Beautiful Anda

013-7415271

Facebook : Norain Nizar
Instagram : @norain.nizar
                   @ratukorsetpb






Be First to Post Comment !